latinica  ћирилица
18/02/2021 |  18:46 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Патријарх Порфирије водиће српски народ у свим савременим изазовима

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је Његовом преосвештенству митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за патријарха српског и изразио увјерење да ће наставити да води православни српски народ, његујући толеранцију и снагу заједништва, у свим изазовима времена у коме живимо.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Ваша светости, упућујем Вам најискреније честитке на избору за новог патријарха СПЦ. Са жељом да дуго будете на трону Светог Саве, изражавам своје дубоко увјерење да ћете својом мудрошћу и благошћу, као духовни отац, наставити водити православни српски народ, његујући толеранцију и снагу заједништва у свим изазовима времена у коме живимо - наводи се у Тегелтијиној честитки новоизабраном патријарху и Светом архијерејском сабору СПЦ.

Он је новом патријарху СПЦ зажелио добро здравље, те физичку и духовну снагу у обављању свете и одговорне мисије, саопштено је из Савјета министара.

Свети архијерејски сабор СПЦ на данашњем засједању у Спомен-храму Свотог Саве у Београду изабрао је Његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског Порфирија за патријарха српског.

Одлуку о сазивању изборног Сабора донио је крајем децембра 2020. године Свети архијерејски синод, након што се 20. новембра упокојио Његова светост патријарх Иринеј послије здравствених компликација изазваних вирусом корона.