latinica  ћирилица
18/02/2021 |  19:21 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Брнабић: Цркву и српски народ водити путем мира и заједништва

Премијер Србије Ана Брнабић упутила је честитку новоизабраном патријарху српском Порфирију, изразивши увјерење да ће водити Цркву и српски народ путем мира, поштовања и заједништва.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

- Са искреним задовољством примила сам вијест о Вашем избору за патријарха Српске православне цркве - навела је Брнабићева у честитки.

Она је истакла да је сигурна да су Српска православна црква  и сви православни вјерници избором митрополита Порфирија добили патријарха који ће својом мудрошћу и честитошћу, као и отвореним приступом, учинити све за добробит Цркве и народа.

Честитку патријарху Порфирију упутио је и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је навео да је у њему српски народ добио истинског духовног оца, који ће га водити путем мира и љубави, међусобног уважавања и поштовања, у служби свеопштег добра и благостања.

- У овим изазовним временима за све нас, посебно за Србе на Косову и Метохији, значајно је да је ваш досадашњи пут био пут истине, на коме сте непрестано истицали потребу за праштањем, јединством и слогом, исказујући наглашену бригу за наш народ у јужној покрајини - истакао је Петковић.

То ће, додао је он, заједно са мудрошћу патријарха Порфирија и осјећајем за правду, Србима на Косову и Метохији бити нада и подстрек да, ослањајући се на хришћанске и светосавске вриједности које као народ баштини, остану и опстану на страдалном Косову и Метохији.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је данас у Београду на Светом архијерејском сабору за 46. патријарха српског.