latinica  ћирилица
18/02/2021 |  19:51 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Српска и руска црква и једновјерни народи увијек ће се подржавати

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил честитао је митрополиту загребачко-љубљанским Порфирију на избору за патријарха српског, те истакао да не сумња да ће у овом тешком времену руска и српска црква и једновјерни народи, као и увијек, подржавати једна другу и заједнички се борити за вјеру.
Патријарх Кирил - Фото: РТРС
Патријарх КирилФото: РТРС

Руски патријарх је новоизабраном српском патријарху пожелио да му "Господ подари много снаге на предстојећем путу патријаршијске службе", преноси Спутњик.

- У име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве, као и у своје лично име, срдачно Вам честитам на избору на престо архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског - наводи се у честитки руског патријарха.

Он је додао да је патријарху Порфирију, вољом Духа Светог и избором браће-архипастира, судбина српског православља повјерена као насљеднику блаженопочившег патријарха српског Иринеја и његових незаборављених претходника Павла, Германа, Викентија, Гаврила, Варнаве и Димитрија, као и свих насљедника великог светитеља Саве Српског.

Руски патријарх је навео да су у патријарху Порфирију милиони вјерника добили духовног пастира и учитеља, чије је срце испуњено ревношћу према Господу и очинском љубављу према својим чедима, бринући се о потврђивању свете православне вјере и очувању вишевијековног историјског насљеђа Српске православне цркве.

Према наводима "Спутњика", патријарх Порфирије срдачно је захвалио патријарху Кирилу на честики и добрим жељама.

Српском патријарху је честитао и предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларио