latinica  ћирилица
18/02/2021 |  20:36 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

"Техеран не смије развити атомско оружје"

Министри спољних послова Велике Британије, Француске, Њемачке и САД саопштили су данас да су одлучни у томе да Иран не смије да дође у посјед нуклеарног оружја и изразили су забринутост због недавних потеза Техерана.
Радиоактивни отпад - Фото: ТАНЈУГ
Радиоактивни отпадФото: ТАНЈУГ

- Што се тиче Ирана, европска тројка и САД изражавају свој безбједносни интерес у придржавању режима неширења нуклеарног оружја и осигурања да Техеран никад не развије атомско оружје - наводи се у заједничком саопштењу шефова дипломатија након виртуелног састанка.

Ово је други пут да је амерички државни секретар Ентони Блинкен одржао дискусије са својим европским колегама од како је предсједник САД Џозеф Бајден преузео дужност.

У саопштењу се истиче да су министри изразили забринутост због недавних поступака Ирана да производи уранијум обогаћен до 20 одсто и уранијумски метал.

Иран је америчком предсједнику Џозефу Бајдену одредио временски рок до наредне седмице да крене са ублажавањем санкција које је увео његов претходник на тој функцији Доналд Трамп или ће покренути највећи корак ка кршењу договора и забраниће изненадне инспекције инспекторима Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/.

Европска тројка и САД у свом саопштењу напомињу да су "јединствени у наглашавању опасне природе да се ограничи приступ ИАЕА и од Техерана је затражено да размотри посљедице тако озбиљног поступка, посебно у вријеме оновљене дипломатске шансе".