latinica  ћирилица
18/02/2021 |  22:03 ⇒ 22:55 | Аутор: СРНА

У општини Језеро организовано праћење слијетања ровера на Марс (ВИДЕО)

У спортској дворани Основне школе "Вук Караџић" у општини Језеро вечерас је путем видео-бима организован пренос слијетања ровера "Упорност" на планету Марс које спроводи НАСА, и то на локацију кратера названог управо по овој општини.
Језеро: пренос слијетања ровера - Фото: Сенссервис
Језеро: пренос слијетања ровераФото: Сенссервис

Начелник Одјељења за студентски стандард при Министарству за научнотехнолошки развој и високо образовање и информационо друштво Српске Санела Дојчиновић рекла је Срни да је позитивно изненађена због овог догађаја, те да је свијет препознао Републику Српску и општину Језеро.

- Ова мисија обухвата све земље свијета и захваљујући руководству ове мале локалне заједнице ми смо успјели да будемо препознати и постали смо дио међународне астролошке асоцијације - истакла је Дојчиновићева и додала да се нада ће се општини Језеро овом приликом отворити нове перспективне прилике, као и шансе за даљи развој.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић наглашава да овај догађај значи много и да су на овај начин добили промоцију свјетских размјера.

- Ово је много лијепа и позитивна вијест која за нас значи много, за малу и изразито неразвијену општину. Ово је порука животу, опстанку и останку - рекла је Ружичићева.

Она је додала да су прије почетка праћења слијетања ровера на Марс организовали одбојкашку утакмицу у којој су учествовале двије екипе, Марс и Земља.

- Била је то занимљива утакмица у којој су учествовали млади и екипа Марса је побиједила екипу Земље са 2:0. Све ово је порука младости и енергије - нагласила је Ружичићева.

Лансирање ровера Perseverance (упорност, истрајност) почело је 30. јула прошле године у Ваздухопловној станици Кејп Канаверал на Флориди.

Његов задатак је да истражи и прикупи доказе о животу на кратеру Језеро.

Кратер је назван по општини Језеро, а назив је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

У општини Језеро су путем видео-бима на отвореном били организовали и пренос уживо почетка лансирања ровера на Марс.