latinica  ћирилица
18/02/2021 |  22:35 | Аутор: СРНА

Макрон: Јачање одбране од хакерских упада

Француски предсједник Емануел Макрон објавио је данас план за бољи одговор јавних установа и приватних компанија против сајбер криминалаца након два хакерска напада на двије болнице и раст броја сличних упада у Француској.
Емануел Макрон - Фото: RT
Емануел МакронФото: RT

Због хакерских напада на болнице у Даксу и Вилефранш сур Саин одређени број пацијената пребачен је у друге установе пошто је француски систем здравствене заштите под притиском усљед пандемије вирус корона.

Макрон је о нападу разговарао са званичницима и радницима обје болнице, наводећи да инцидент показује колико је пријетња озбиљна.

- Учили смо из ових напада, од којих неки долазе од држава у склопу нових спорова између народа, други од мафије - нагласио је Макрон током видео конференције.

Према његовим ријечима, поједини напади имају "криминалне" мотиве а други су покретани ради "дестабилизације" земаља.

Макрон је при том мислио на масовни хакерски напад на америчке савезне агенције прошле године и крађу документације о вакцинама из Европске агенције за лијекове у новембру.

Он је указао на потребу за међународном сарадњом између полиције и безбједносних агенција након што су украјинске власти потврдиле да је штетни програм "Егрегор" и хакерска мрежа уништена у тој земљи прошлог мјесеца након заједничке операције САД, Француске и Украјине.

Из Макронове канцеларије је саопштено да ће власти одвојити око 500 милиона евра за помоћ у јачању система одбране сајбер простора у јавном и прватном сектору.