latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:44 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Милошевић: "Дара из Јасеновца" приближиће свијету истину о Јасеновцу (ВИДЕО)

Историчар Боривоје Милошевић рекао је за РТРС да ће филм "Дара из Јасеновца" свијету, а поготово млађим генерацијама, приближити истину о Јасеновцу.
Боривоје Милошевић - Фото: РТРС
Боривоје МилошевићФото: РТРС

Милошевић је рекао да су Срби потцијенили значај и улогу филмске индустрије и потребу да се одређени догађаји, феномени или личности из прошлости пренесу на филмско платно јер је филм медиј који за најкраће вријеме може да дође до највећег броја људи у најудаљенијим дијеловима свијета.

У том смислу, како је рекао, филм "Дара из Јасеновца", представља неку врсту прекретнице у српској кинематографији.

Милошевић је истакао да је Јасеновац данас, за српски националн корипус, посебно за Србе који су имали ту несрећу да живе на простору НДХ у вријеме Другог свјетског рата, један од темеља модерног националног идентитета, као што је то Јеврејима Аушвиц или неки други концентрационли логор или логори смрти из тог периода.

- Јасеновац је једна од најболнијих страница наше историје, једна од, у неким ранијим периодима, потискиваних и заборављених важних историјских тема - јасан је Милошевић.

Он је поручио да не постоје двије, три или пет истина о Јасеновцу.

- Истина о Јасеновцу је само једна, колико год се то некоме не допадало. Јасеновац је био логор смрти, истребљења, логор у којем је почињен геноцид над Србима и логор у којем су, уз Србе, страдали и Јевреји и Роми - рекао је Милошевић.

Милошевић сматра да хајка против овог филма није неочекивана, те да екипа филма вјероватно није изненађена критикама које се крећу од политичких памфлета до врло опасних критика, попут оне у Лос Анђелес тајмсу којом се негира геноцид над Србима. Додао је да екипа филма има елементе за тужбу против овог листа.

Подсјећамо, филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имаће ексклузивну телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске сутра у 20.05 часова, без могућности одложеног накнадног гледања на кабловским оператерима, који иначе нуде ову могућност својим корисницима.