latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:06 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

"Којић се бори за истину, која смета Бошњацима"

Бошњцима смета истина о протеклом рату зато што и даље желе да се приказују као једине жртве, због чега им сметају и они који се боре да истина и прави подаци о страдању на овим просторима изађу на површину, сматрају представници удружења из Републике Српске проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Оваква реакција представника удружења из Републике Српске услиједила је на саопштење бошњачких удружења из Федерације БиХ која су се успротивила именовању директора Републичког центра за истраживање ратних зличина и тражења несталих Милорада Којића за члана Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије процесурирања ратних злочина.

Ова удружења, међу којима су и "Мајке енклава Сребренице и Жепе", навела су да Којић не може бити члан Надзорног одбора јер негира геноцид у Сребреници и јавно подрива пресуде суда у Хагу, те су од Савјета министара затражили да га не именује на ту позицију.

Предсједик Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић рекао је да се Којић бори за доказивање истине и да у томе има пуну подршку БОРС-а, пише Глас Српске.

- У тој борби ћемо ми из Републике Српске одређивати своје представнике у Надзорном тијелу за спровођење Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина, а не неко други, поготово не из ФБиХ - поручио је Савчић.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац рекао је да бошњачка удружења никада неће условљавати и уцјењивати ко ће из Републике Српске и на која мјеста бити именован.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Рајилић истакла је да се удружења из Федерације БиХ годинама служе лажима, лажним подацима, раде по налогу политичара и изврћу тезе с циљем и намјером да само они буду приказани као жртве, да нико други није страдао.

Према њеним ријечима, готово ништа што говоре бошњачка удружења жртава није тачно, поготово бројке које износе.

- Није био геноцид у Сребреници. У Сребреници се десио злочин као што се десио и у Возући, Брадини, Казанима и бројним другим мјестима на којима су Срби били жртве. Бошњаци праве мит од Сребренице из сасвим других разлога из жеље да српски народ, који је страдао од усташког и фашистучког терора и преживио геноцид, прикажу као геноцидан. То је најбруталнија лаж и против тих лажи се бори Којић и има нашу пуну подршку - рекла је Рајилићева.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић рекао је да представници бројних бошњачких удружења не представљају жртве, већ злочинце.