latinica  ћирилица
19/02/2021 |  11:55 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Српска црква да живи пуним плућима, а сви православни слободу у Христу

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је данас да жели Света Српска православна црква свугдје живи пуним плућама и да сваки православни хришћанин живи истинску слободу у Господу Христу, те да јеванђељске вриједности буду свакодневница свих православних.
Његова светост Порфирије - Фото: СРНА
Његова светост ПорфиријеФото: СРНА

Патријарх Порфирије је нагласио да је то једини могући начин сједочења истине, која треба да буде мост према свима онима који чежљиво, било да су тога свјесни или не, трагају за њом.

Патријарх српски навео је да је данас са дубоким смирењем и осјећањем страхопоштовања прихватио чињеницу да је благодатним сагласјем своје браће у Христу узведен у Свети и божанствени богомподигнути престо Светога Саве.

- Молим се Богу и молим све вас да ме молитвено и дјелатно подржите да велики и одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, у послушању Светом архијерејском сабору као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше свете цркве будем макар у најмањој мјери скромни насљедник мојих великих и светих претходника - рекао је патријарх српски.

У бесједи након устоличења у Саборном храму у Београду, патријарх Порфирије је навео да су то на првом мјесту дванаесторица архиепископа који су на челу са Светим Савом предстојали нашој светој цркви од 1219. године до 1346. године.

- Насљедник сам и великих обновитеља Српске патријаршије, Макарија Соколовића и Димитрија Павловића. Постављен сам да чувам и обнављам спомен на труд, жртву и много пута мученичко страдање за Цркву Божију које су поднијели моји свети претходници од Гаврила Рајића, преко Лукијана Богдановића, Варнаве Росића и Гаврила Дожића до Викентија Проданова - поручио је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, у духовно насљеђе свих нас остављен је узвишени животни циљ да ходимо стопама мудрости патријарха Германа, да идемо стазама светости патријарха Павла и да будемо чеда патријарха Иринеја у великом подвигу миротворства.