latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:13 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Макрон позвао Европу и Америку да дају вакцине земљама у развоју

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је Европу и САД да одмах пошаљу до пет одсто својих залиха вакцина против вируса корона земљама у развоју.

Макрон је у изјави за "Фајненшел тајмс" рекао да би неуспјех у подјели вакцина учврстио глобалну неједнакост.

- Ми овдје не говоримо о милијардама доза одмах или милијардама евра. Овдје је ријеч о убрзаном издвајању четири до пет одсто вакцина које имамо - каже Макрон.

Он је додао да то неће промијенити кампању вакцинације.

- Али свака земља треба да издвоји мали број доза које мора да пренесе на десетине милиона, али врло брзо, тако да људи на терену виде како се то дешава - истакао је он.

Макрон је рекао да је њемачки канцелар Ангела Меркел подржала иницијативу европске подјеле вакцина, додајући да се нада да ће добити и подршку САД.

- У недостатку такве шеме, Кина и Русија попуњавају празнину, отварајући пут за рат утицаја посредством вакцина - навео је Макрон.

До сада су знатну већину вакцинација спроводиле земље са високим приходима.

Макрон је предложио свој план за рјешавање неравнотеже уочи виртуелног самита Групе седам /Г7/.

Из Бијеле куће је саопштено да ће амерички предсједник Џозеф Бајден дати четири милијарде долара за финансирање глобалног система подијеле вакцина познатог као "Ковакс".

Британски премијер Борис Џонсон, који ће предсједавати, очекује се да ће дати додатне вакцине у систем "Ковакс".

Према подацима Универзитета "Џонс Хопкинс", најмање 110 милиона људи заражено је широм свијета, а више од 2,4 милиона је умрло.

Састанак Г7 одржава се данас онлајн због пандемије вируса корона, а домаћин је Велика Британија.