latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Јохансон: Мигрантима без права на азил омогућити повратак у земље поријекла

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је да мигрантима који немају право на азил треба омогућити повратак у земље поријекла, што је и саставно дио пакета о миграција и азилу, а елементи из њега су примјењиви и на БиХ.
Илва Јохансон - Фото: СРНА
Илва ЈохансонФото: СРНА

Јоханосонова је нагласила да ЕУ остаје близак партнер БиХ на европском путу придруживања и снажна подршка у јачању капацитета за управљање миграцијама.

Она је додала да је евидентан значајан напредак, те поздравила кораке усвајања легислативе која се тиче јавних набавки.

Она је, након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и министрима финансија Вјекославом Бевандом и иностраних послова Бисером Турковић, рекла да је највише ријечи било о миграцијама и безбједности.

- У том контексту сам недавно представила пакт о миграцијама и азилу на нивоу ЕУ, који би требало да означи нови почетак у овој области - рекла је Јохансонова.

Она је додала је потребно обезбиједити сагласност свих земаља чланица, те да пакт има неколико елемената.

- Један од елемената је да су миграције одувијек биле и биће присутне и потребно је адекватно управљати. Друга ствар је да су се миграцијски токови промијенили. 2015. године на подручје ЕУ је пристигло више од два милиона избјеглица из Сирије. Сада имамо много мањи број регуларних долазака и то су мигранти углавном из других земаља - рекла је Јохансонова.

Она је навела да пакт о миграцијама и азилу подразумијева и јасну дистинкцију између миграната који испуњавају услове за останак и оних који их не испуњавају.

- Таквим људима је потребно омогућити што бржи повратак у земље поријекла, што неминовно доводи до питања реадмисије - истакла је она и додала да су наведени елементи примјењиви и на БиХ.

Јохансонова је поновила да ЕУ остаје снажна подршка БиХ у јачању капацитета за управљање миграцијама.

- Као што је рекао и предсједавајући Зоран Тегелтија, БиХ има дужност да одговори на захтјеве миграција и отуд потреба за јачањем капацитета институција на нивоу БиХ. Битно је и да сви једнако понесу свој дио терета - рекла је Јохансонова.

Она је подсјетила да је јуче посјетила Бихаћ гдје је обишла мигрантски камп на локалитету Липа, те да је побољшање евидентно, што је назвала охрабрујућим.

- Кризна ситуација, с краја прошле године могла се избјећи да су постојали бољи капацитети и боље управљање миграцијама - поручила је Јохансонова.

Јохансонова је рекла да су миграције прекогранично питање, те да из тог разлога постоји и потреба сарадње преко граница.

- Ту је и безбједносни аспект. Видимо криминалне групе које дјелују преко граница и отуд и потреба за унапређењем сарадње коју имамо у области безбједности. У свјетлу тога поздрављам недавно постигнути споразум са Европолом, који ће омогућити унапређење наше међусобне полицијске сарадње и надам се да ћемо у наредном периоду имати активацију заједничких операција путем Фронтекса - рекла је Јохансонова.

Одговарајући на новинарско питање у вези са недавним инцидентом који се догодио четворици европарламентараца на граници са Хрватском, она је рекла да је забринута због те ситуације, те да је у пакту предвиђено увођење независног мониторинг механизма за такве случајеве.

- Мониторинг ће обезбиједити поштивање основних људских права и правне тековине - поручила је Јохансонова.

Она је рекла да је за ЕУ кључно да очува право свих на азил свим лицима који испуњавају услове да им буде додијељена међународна заштита.