latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Биједић и остали пуштени на слободу, уз мјере забране

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Енвер Биједић и остала петорица, које су привели припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ због сумње на злоупотребу положаја и овлаштења, као и примање награде и других облика користи, пуштени су да се бране са слободе уз мјере забране.
Хапшење Биједића - Фото: dnevni avaz
Хапшење БиједићаФото: dnevni avaz

Поред Биједића, са слободе ће се бранити Амир Сушић, Амир Торсуновић, Азиз Чачковић, Атиф Мујкић и Џенан Мујкић.

Против ових особа је отворена истрага у Тужилаштву, а односи се на незаконитости приликом намјештања тендера у износу од око 5,5 милиона КМ за фирму "Мајнинг енд дрилинг" из Грачанице за извођење радова на истражно-експлоатационим бушотинама на лежишту камене соли Тетима у Руднику соли Тузла.

Биједић је осумњичен да је организовао и руководио групом у којој су били и остали осумњичени, те да је од септембра 2019. до фебруара 2021. године, користећи свој утицајни положај предсједника странке Социјалдемократи БиХ и посланика у Парламенту БиХ, посредовао између осумњичених и подстрекавао их да почине наведена кривична дјела.

Кантонално тужилаштво Тузланског кантона предложило је Опшинском суду Тузла да одреди различите мјере забране, након што су осумњичени испитани у просторијама Сипе у Тузли.

За све су предложене мјере забране међусобног састајања или састајања са свједоцима и обавезно периодично јављање у надлежну полицијску станицу.

За Биједића је предложена мјера забране одлазака у просторије Рудника соли Тузла, а уз исту мјеру Турсуновићу је предложена и забрана обављања дужности предсједника Надзорног одбора у Руднику, те Чачковићу забрана обављања дужности вршиоца дужности директора Рудника.

У овом предмету Тужилаштво, у сарадњи са припадницима Сипе, проводи вишемјесечну истрагу, док су јуче обављени претреси приватних и пословних просторија које су користили осумњичени.

Приликом претреса прикупљени су бројни релевантни докази, ради чега се обезбјеђење присусутва осумњичених у даљем току кривичног поступка може остварити и мјерама забране, умјесто мјером притвора, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона.

Истрагом је потврђена основана сумња да су тендери више пута поништавани иако је квалификована и кредибилна фирма из Бугарске у више наврата имала понуде које су биле јефтиније за око два милиона КМ од грачаничке фирме да би се континуирано погодовало и инсистирало да управо ова фирма добије посао.

Осумњичени су били свјесни да грачаничка фирма није квалификован и кредибилан понуђач јер није имала ни људске ни материјалне ресурсе за извођење ових радова.

Упркос томе, са том фирмом је 12. фебруара 2021. године закључен уговор за обављање ових послова, уз додатну одредбу у уговору да се умјесто дотадашњих и уобичајених пет одсто, непредвиђени и накнадни радови могу увећати и за 20 одсто вриједности уговора, што је још око 1,1 милион КМ на вриједност уговора, без обавезе даљње процедуре јавних набавки

На овај начин је осумњиченим Атифу и Џенану Мујкићу и фирми "Мајнинг енд дрилинг" из Грачанице, иако није била квалификован ни кредибилан понуђач, прибављена корист у виду избора за најповољнијег понуђача за ове радове, као и у виду стицања потребних квалификација за наредне јавне набавке за обављање радова истражно-екаплоатационих бушотина у БиХ, али и у иностранству, наводи се у саопштењу.

По налогу Кантоналног тужилаштав Тузланског кантона и наредби Опшинског суда Тузла, припадници Сипе су у вези са овим случајем јуче претресли више локација у Тузли, Грачаници и Живиницама и задржали ових шест лица у тузланског Канцеларији Сипе.