latinica  ћирилица
19/02/2021 |  15:10 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Филмотека посвећена чувеним остварењима Eмира Kустурице

Фебруарска филмотека коју организује Кинотека Републике Српске у понедјељак и уторак, 22. и 23. фебруара, биће посвећена најпознатијем савременом српском режисеру Емиру Кустурици.
Филмотека Емира Кустурице на Палама - Фото: СРНА
Филмотека Емира Кустурице на ПаламаФото: СРНА

Кустурица је добитник двије Златне палме у Кану, режисер, сценариста, глумац, продуцент, музичар, писац, носилац Ордена витеза умјетности и књижевности у Француској, амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији, те оснивач Међународног филмског фестивала "Кустендорф" на Мокрој гори.

Филмску режију је завршио на чувеној филмској академији у Прагу и већ са својим првим дугометражним играним филмом стекао је међународну пажњу.

Први његов филм "Сјећаш ли се Доли Бел?" /1981/ остварио је огроман успјех тиме што је изабран у званичну конкуренцију Венецијанског фестивала 1981. године, гдје је и награђен Златним лавом за најбољи дебитантски филм.

Сљедећи његов филм "Отац на службеном путу" /1985/ осваја главну награду у Кану, а Кустурица у раној фази своје каријере постаје један од водећих европских режисера.

Из Кинотеке наводе да ће прве вечери Филмотеке на програму бити "Отац на службеном путу", а главне улоге тумаче Морено де Бартоли, Предраг Мики Манојловић, Мирјана Карановић, Мустафа Надаревић, Павле Вуисић и недавно преминула дива југословенског филма Мира Фурлан.

Сценарио је, као и за Кустуричин први филм, написао Абдулах Сидран. Филм на суптилан начин критикује политичке турбуленције послијератне Југославије и стварање злогласних радних логора у то вријеме.

Апсолутни је побједник Пулског филмског фестивала – Златне арене за филм, режију и сценарио. Међутим, највеће признање, не само за Кустурицу већ за југословенски филм уопште дошло је из Кана гдје је награђен Златном палмом за најбољи филм.

У уторак 23. фебруара на програму је "Живот је чудо". Главне улоге су повјерене Славку Штимцу, Наташи Шолак, Весни Тривалић, Вуку Костићу и Александру Берчеку.

- Филм за тему има стари мотив о забрањеној љубави. Овај пут посматран кроз призму двоје љубавника на супротним странама у рату у БиХ. Кроз овај филм публика се први пут упознала са Дрвенградом, данас култним мјестом на Мокрој Гори гдје се одржава филмски и музички фестивал "Кустендорф" - наводе из Кинотеке.

У саопштењу пише да је филм "Живот је чудо" приказан на званичној конкуренцији Канског фестивала, а добио је и престижну француску награду "Цезар" за најбољи филм Европске уније /рађен у копродукцији Србије и Француске/.

Филмотека ће бити одржана у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 18.00 часова.