latinica  ћирилица
19/02/2021 |  16:28 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Додатних 500 милиона евра "Коваксу"

ЕУ дала је додатних 500 милиона евра програму "Ковакс" за испоруку вакцина против ковида 19 земљама у развоју, чиме је удвостручен допринос европског блока, саопштено је из Европске комисије.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У саопштењу се наводи да се допринос састоји од 300 милиона евра гранта и 200 милиона евра у гаранцијама Европског фонда за одрживи развој плус /ЕФОР+/, којима ће бити подржана позајмица Европске инвестиционе банке.

Свјетска здравствена организација /СЗО/, уз Алијансу за вакцине /ГАВИ/ и Коалицију за спремност у епидемијама, предводи "Ковакс" за дистрибуцију вакцина сиромашнијим земљама како би се обезбиједило да дозе не одлазе само оним богатијим.

Циљ је испорука 1,3 милијарде доза вакцина против ковида 19 за 92 земље са слабијим или средњим приходима до краја 2021. године, а СЗО је прихватила вакцине "Фајзера" и "Астра Зенеке".

- Са овим новим финансијским подстицајем желимо да обезбиједимо да вакцине буду ускоро испоручене земљама са средњим или ниским приходима - нагласила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен на виртуелном састанку Групе седам /Г7/.