latinica  ћирилица
19/02/2021 |  17:49 | Аутор: СРНА

Берлин даје још 1,5 милијарди евра за вакцине

Њемачка ће дати додатних 1,5 милијарди евра за подршку глобалним напорима за вакцинацију и другим програмима за борбу против пандемије, чиме је Берлин увећао укупни допринос на 2,1 милијарду евра, рекао је данас министар финансија Олаф Шолц.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

- Са пандемијом се можемо изборити само са вакцинацијама. Потребно је да остваримо напредак како код куће тако и у иностранству - нагласио је Шолц, наводећи да је додатни новац намјењен програму "Ковакс", Свјетској здравственој организацији и другим међународним напорима.

Шолц је напоменуо да је данашњом објавом дата јасна порука, а то је да су уз најсиромашније земље и да ће се допринос Њемачке међународним фондовима за вакцине, лијекове и тестове повећати за 30 одсто.

Аналитичари наводе да се очекује да ће амерички предсједник Џозеф Бајден искористити свој први састанак са лидерима Групе седам да објави донацију од двије милијарде долара програму "Ковакс", чији је циљ осигурање поштене доставе вакцина широм свијета.

Амерички званичници најавили су да ће САД обезбиједити додатних двије милијарде долара у наредне двије године када и друге земље испуне и дају нова обећања за нова средства.