latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:26 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Тегелтија: БиХ неће бити "спаваоница" за мигранте (ВИДЕО)

У дводневној посјети БиХ боравила је комесар Европске уније за унутрашњу политику Илва Јохансон. Посјетила је мигрантски камп "Липа" код Бихаћа, а заничницима БиХ пренијела поруке како Унија остаје снажан и поуздан партнер у развоју структура за управљање миграцијама.

Од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије добила је одговор да је БиХ спремна за партнерство али не и да буде "спаваоница" за мигранте. А управо би то, према припремљеном Пакту о миграцијама и азилу, могла да постане.

Слаткорјечивост бриселског званичника као матрица свих претходника који су због мигрантске кризе походили БиХ. Помоћ! Подршка! Партнерство – пљуштале су и раније и сада поруке! БиХ је за партнерство спремна, али не на властиту штету, одговор је предсједавајућег Савјета министара.

- БиХ је спремна бити партнер у контролисању миграција али да БиХ не може бити та која ће бити таоц ове мигрантске кризе и да БиХ није спремна да буде спаваона за мигранте због начина да са истока врло лако долазите до БиХ, а онда заблокирате излазак из БиХ - истакао је Зоран Тегелтија, пресједавајући Савјета министара.

Но, блиндирана улазна врата Унија и не помишља да одшкрине. Излазна би могла и широм да отвори! Нови европски "Пакт" о миграцијама и азилу то пријетећи наговјештава. Осмислила га је, управо, посљедња бриселска гошћа. И у фокус посјете смјестила. Његов је циљ каже, да Унија направи јасну дистинкцију између придошлица који испуњавају услове за останак. И оних других!

- Таквим људима је у коначници наравно потребно омогућити што бржи повратак у њихове земље поријекла - нагласила је Илва Јохансон, комесар Европске уније за унутрашњу политику.

За почетак "пактовски" – што брже, изван граница Уније! А први источни комшија – БиХ, чијим врлетима, процјена је, тренутно тумара око 12.000. Само у 7 кампова и прихватних центара око 8.000 незаконитих придошлица.

- Тако да би БиХ могла да буде поприште још веће кризе. И још већег броја миграната који се буду враћали са територије ЕУ за које се утврди да су тамо дошли нелегално - поручио је Мустафа Ружнић, премијер Унско-санског кантона.

Но, то министру безбједности баш и не смета.

- Оно што ме храбри је чињеница да смо курс који смо заузели у протеклих неколико мјесеци у значајној мјери унаприједили и да он наилази на једно потпуно разумијевање и пуну подршку од стране институција Европске уније - рекао је Селмо Цикотић, министар безбједности.

Подршком Уније "охрабрени" министар претходно је иницирао формирање Агенције за миграције - јавно. А тајно "сковао" план, што показује и документ у нашем посједу, да на локацији "ЛИПА" буду изграђени трајни објекти дупло већег капацитета од тренутно шаторског – до 3.000 миграната. Финансијер жеља "неимара" Цикотића – Европска унија. Да ли због закулисне кооперативности, или због поспремања европског дворишта, гошћа из Брисела поновила је оно што Цикотић и сарајевска дружина желе да чују – како терет миграната подједнако треба да сносе сви у БиХ. И опет и она и Цикотић добили одговор!

- Кад смо тражили да ниједан мигрант не може да уђе у БиХ и онај који уђе да ће бити депортован истог трена, они су глумили неке хуманитарце. Ето им сад се бавите тим питањем хуманитарног карактера. Ми у Републици Српској нећемо правити кампове за мигранте! - истакао је Милорад Додик, српски члан и пресдједавајући Предсједништва БиХ.

Сарајевску "хуманост" Унија је већ платила, тврде, око 90 милиона евра. Како су новци трошени европски комесар не зна. А не знају ни у Унско-санском кантону ни у рубним подручјима - сарајевског, који већ тетурају под теретом мигрантске кризе.