latinica  ћирилица
19/02/2021 |  18:57 ⇒ 20/02/2021 | 09:28 | Аутор: РТРС

Премијера "Даре из Јасеновца" на РТРС у суботу од 20 часова (ВИДЕО)

Свјетска телевизијска премијера филма "Дара из Јасеновца" , редитеља Предрага Антонијевића биће сутра, 20. фебруара, у 20 часова на два медијска сервира Радио-телевизији Републике Српске и Радио-телевизији Србије. Ово је први играни филм посвећен страдању српског народа у логору Јасеновац.
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија) -
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија)

Филм "Дара из Јасеновца" сниман је на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша. Кроз очи дјетета приказана су злочини у највећем усташком логору у Другом свјетском рату.

- Много здраве, добре енергије, мого љубави је уложено у то, остало је небитно. Овај филм треба да говори о нечему што треба да нас дигне изнад свега овога и он је помен за покој тих душа - нагласила је глумица Николина Фригановић. 

Слично размишља и глумац Златан Видовић.

- Kада радите једну такву тешку тему као што је Јасеновац, ви сте обавезни да томе приступуте што студиозније , што озбиљније, што посвећеније. Читава екипа и испред и иза камера је дисала као један орган, као једно тијело. Сви смо заиста били свјесни да ће то остати много, много иза нас - прича Видовић.

Ова историјска драма привукла је много пажње. Постала је тема расправе широм свијета и покренула низ коментара и позитивних и негативних. Аутори филма су сагласни да филм треба да се погледа и да се сазна истина о страдању српског народа на овим просторима.

- Тежак је овако, али ја мислим да је потребно и породично да га видимо, јер што га пре видимо некако ћемо можда успјети за касније да направимо добре темеље за однос свих према томе што нам се десило - поручила је Наташа Дракулић.

Историчара Бориса Радаковића не изненађује што се сваки покушај приказивања српског страдања окарактерише као српски национализам.

- Без проблема се може снимити и урадити све за страдање хрватског, бошњачког, албанског становништва нико неће прозвати да је то пропаганда кад се уради нешто што је јасан злочин, геноцид одмах се са свих страна напада то као да је национализам - прича историчар Борис Радаковић.

Сутра у 20 часова обавежно будите уз програм Радио-телевизије Републике Српске и гледајте "Дару из Јасеновца". Филм ће бити емитован само у том термину, без могућности одложеног гледања.