latinica  ћирилица
19/02/2021 |  20:17 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Фарса око понављања избора била узалудна, јер побједници се знају (ВИДЕО)

Очекивања су да добијемо поновљене резултате као и 15. новембра. То показује да је цијела фарса поништења избора била узалудна и да је била искључиво политичка, поручио је Радован Ковачевић, савјетник српског члана и пресједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, гостујући у Дневнику плус.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Позивам све грађане и Добоја и Сребренице да искористе свооје грађанско право, изађу на изборе и гласају по свом нахођењу. Али, суштина је да ћемо у недјељу имати поновљене резултате на поновљеним изборима у Сребреници и Добоју - истакао је Ковачевић.

Нагласио је да су многе одлуке ЦИК-а БиХ биле у најмању руку сумњиве.

- Имали смо прво одлуку о одгађаљу локалних избора за 45 дана, иако закон каже да је максимално 30 дана. Касније смо имали много некаквих сумњивих одлука о самом процесу гласања, с обзиром на ситуацију у којој се налазимо због пандемије вируса корона. Послије тога имали смо изборе у Српској и БиХ, јасно нам је да је постојао политички притисак СДА, која је и предводила сам тај процес политичког пуча - наглашава Ковачевић.

Важна карика у цијелој причи су и чланови ЦИК-а БиХ, који су ту искључиво политичким везама.

- У посљедних 20 година имали смо стручне људе из област права, и онда је неко желио то да промјени, да у ЦИК долазе класични политички послушници. Један од чланова ЦИК-а БиХ био је човјек који је изабран прије 2006. године, док су власт чинили СДС и ПДП. СНСД никада се није бунио, јер оно што је било суштина да су ти људи били стручни. Међутим, сад имамо људе из кабинета Мирка Шаровића, и онда је кренула политичка манипулација изборним процесом. Прилично је јасно када гледате понштене изборе, да су они поништени само тамо гдје су побиједили српски кандидати - поручио је Ковачевић.

Прилично је збуњујуће да су чланови ЦИК-а  из ПДП-а и СДС-а гласали за понављање избора, иако је, на примјер у Сребреници. заједнички кандидат за градоначелника.

- Без обзира што су чланови ПДП-а и СДС-а у ЦИК-у БиХ гласали за поништавање избора у Сребреници, и без обзира што постоји званично подршка према заједничком кандидату, очигледно да та подршка стварно изостаје. Али без обзира на политичке странке важно је да је народ у Сребреници јединствен, поготово српски. Важно је рећи да и Бошњаци дају подршку Младену Грујичићу, јер у њему виде човјека који по први пут води бригу о свим грађанима - појаснио је Ковачевић.  

Посљедњих дана актуелна је и прича око бојкота Бошњака у Сребреници.

-  Кад год неко позива на бојкот избора, јасно је да не може да побиједи на изборима, и то је суштина ове приче. Њихова рачуница је била да је неопходно поништити изборе, и онда да одређеним манипулацијама направе бољи резултат и побједе човјека који је избор свих у Сребеници. Када су видјели да је пораз неминован, онда су позвали на бојкот, па апелацијама Уставном суду. Увјерен сам да ће Грујичић побиједити, баш као и Борис Јеринић у Добоју, гдје није годинама било великих инфраструктурних пројеката, и одједном је постао центар свега. Тамо се живи боље. Збрињавају становима младе брачне парове. Добој је примјер како се у корист становника може водити добро локална заједница - тврди Ковачевић.

Улога међународне заједнице у поновљеним изборима, за сада чини се, с те стране долази нека врста тишине.

-  Нама је у потпуности јасно да неко има скривене намјере када је у питању Сребреница. Нећу то да ни изговорим. Сребреница ће увијек бити у саставу Републике Српске. Сребреница је слободна и у њој сви народи треба да живе добро - закључио је Ковачевић за РТРС.