latinica  ћирилица
20/02/2021 |  09:49 | Аутор: СРНА

АП писао о смрти Ђорђа Балашевића

Агенција АП пренијела је вијест о смрти српског кантаутора Ђорђа Балашевића, наводећи да је преминули музичар био популаран на цијелом Балкану након рата деведесетих година прошлог вијека и да се отворено противио национализму који је потпиривао сукобе.
Ђорђе Балашевић - Фото: blic.rs
Ђорђе БалашевићФото: blic.rs

Позивајући се на РТС, агенција наводи да је Балашевић јуче преминуо у болници у Новом Саду, три дана након што је хоспитализован усљед компликација изазваних ковидом 19.

АП подсјећа да је Балашевић започео каријеру крајем седамдесетих у групама "Жетва" и "Рани мраз", прије него што је започео богату солистичку каријеру, а његову музику описује као "благи поп са духовитим текстовима".

Агенција истиче да се Балашевић након распада Југославије почетком деведесетих отворено противио национализму, те да су га због тога комерцијални медији у Србији избјегавали током ратних година.

- Међутим, остао је неко ко се свиђао људима на етнички подијељеном Балкану након рата и пунио је хале уз свих шест бивших република Југославије. Његови наступи уживо били су популарни и због коментара које је износио о разним темама - наводи АП.

Балашевић је преминуо у 68. години.