latinica  ћирилица
20/02/2021 |  09:52 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Требиње: Изложба филмских плаката "Филмови које смо гледали" (ВИДЕО)

Кинотека Републике Српске приредила је изложбу филмских плаката под називом "Филмови које смо гледали" .
Изложба филмских плаката - Фото: РТРС
Изложба филмских плакатаФото: РТРС

Након прошлогодишњег првог представљања ове изложбе у Источном Сарајеву, шездесетак плаката из архива кинотеке од синоћ могу да погледају и љубитељи филмске умјетности у Требињу. Изложба је постављена у галерији Културног центра.

Шездесетак пажљиво одабраних плаката који су током двадесетог вијека мамили љубитеље филма у кино-дворане, показују различите приступе изради филмских плаката током времена. Изложени су дигитализовани примјерци оригиналних плаката, међу њима и плакати за неке класике филмске умјетности било стране или домаће продукције.

- Ова је изложба првобитно представљена у Источном Сарајеву, намјеравамо да обиђемо што више градова - рекао је Борис Чвори филмски архивист у Кинотеци Републике Српске.

Некада се израда филмског плаката повјеравала познатим умјетницима. Требало је да се визуелно прикаже основни садржај и порука филма, али да и плакат има умјетничку вриједност. Данас , у вријеме дигитализације, ни филмови, а ни плакати нису оно што су били.

Након Требиња, изложба би требало да буде представљена у Фочи, а након изложбе Кинотека организује и пројекцију дигитализоване верзију неког од ових фимова.

У Требињу је то био филм Горана Марковића "Специјално васпитање" .