latinica  ћирилица
20/02/2021 |  10:19 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Организован испит за стручна лица у пољопривредним апотекама (ВИДЕО)

Испит за стручна лица за рад у пољопривредним апотекама, за добијање сертификата који се односи на промет, складиштење, чување, набавку и издавање средстава за заштиту биља у овим апотекама, одржан је данас на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци.
Полагање испита - Фото: РТРС
Полагање испитаФото: РТРС

Начелник Одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао је да је за данашњи испит пријављено око 90 стручних лица, која су запослена у оквиру предузећа која се баве дистрибуцијом и увозом средстава за заштиту биља.

- Стручна лица имају и законску обавезу да прођу одређене обуке, али и да полажу стручни испит, те смо ове године због епидемиолошке ситуације организовали онлајн обуке и припремили приручнике - рекао је Лалић новинарима.

Лалић је навео да Министарство води регистар у којем је уписано 270 дистрибутера, те да отприлике толико има и одговорних и стручних лица.

Доцент на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци Бранимир Њежић истакао је значај агронома апотекара јер имају централну позицију у пољопривредној производњи.

- Са њима су у контакту сви пољопривредни произвођачи, те представљају спону између Пољопривредног факултета и Министарства, јер добијају информације од произвођача које проблеме има, али исто тако им и помаже да ријеше те проблеме - рекао је Њежић.