latinica  ћирилица
20/02/2021 |  10:22 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Слиједи реформа система

Влада Црне Горе ће приступити реформи цјелокупног система социјалне заштите како би она била усмјерена ка онима којима је заиста потребна, поручио је црногорски премијер Здравко Кривокапић.
Здравко Кривокапић (Фото: @VladaCG) - Фото: Тwitter
Здравко Кривокапић (Фото: @VladaCG)Фото: Тwitter

Он је поводом Међународног дана социјалне правде рекао да је ће ово бити година правде на коју се дуго чекало, а посебно на социјалну правду и додао да је социјални статус великог броја грађана неприхватљив.

- У сарадњи са УНИЦЕФ-ом спроводимо темељну анализу на основу које ћемо приступити реформи цјелокупног система социјалне заштите. Циљ нам је да социјална заштита буде усмјерена ка онима којима је заиста потребна, што до сада није био случај - рекао је Кривокапић.

Он је најавио да ће у оквиру Министарства финансија и социјалног старања бити основана дирекција за социјалну правду, која ће бити надлежна за праведну и закониту расподјелу помоћи најугроженијим грађанима.

Кривокапић је подсјетио да је 28. јануара усвојен пакет мјера подршке привреди и грађанима за први квартал ове године, чија је вриједност процијењена на 163 милиона евра, а којим је предвиђена подршка рањивим категоријама становништва кроз додјељивање једнократне новчане помоћи.

- Предложили смо увођење дјечјег додатка за сву дјецу до навршених шест година - рекао је Кривокапић и додао да то обухвата око 46.000 дјеце и годишње ће државу коштати око 16,6 милиона евра.

Предложено је и повећање минималне зараде са садашњих 222 на 250 евра и тај приједлог, каже Кривокапић, биће реализован почетком трећег квартала.

Међународни дан социјалне правде установиле су Уједињене нације ради промоције социјалне правде, што укључује напоре за рјешавање питања попут сиромаштва, искључености, родне равноправности, незапослености, људских права и социјалне заштите.