latinica  ћирилица
20/02/2021 |  13:26 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Илић: Филм - најбољи начин за катарзу

Глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић замолила је људе да вечерас смогну снаге и премијерно одгледају филм "Дара из Јасеновца" и тако одају почаст жртвама Јасеновца, онима који су то преживјели и њиховим потомцима.
Ања Илић - Фото: РТРС
Ања ИлићФото: РТРС

Она је нагласила да је преузбуђена пред вечерашњу премијеру филма са болном тематиком.

- Молим људе да, иако је тема тешка и болна, и ако ће некима можда бити тешко да вечерас гледају, да смогну снаге и погледају филм да бисмо одали почаст жртвама Јасеновца и онима који су то преживјели, њиховим потомцима - рекла је Илићева и додала да је филм најбољи начин да се доживи катарза и прочишћење.

Она је рекла да је на снимању сваки дан било више од 200 статиста, а сценографија је изгледала максимално увјерљиво.

Фото: РТРС

- Омогућено нам је да дамо свој максимум на снимању и није нам требало много да се уживљавамо. То нису биле лажне кулисе, ништа фиктивно - све је изгледало стварно. Лице сваког статисте је изгледало као лице из тог времена. Сви смо ишли ка истом циљу - да филм буде максимално увјерљив и аутентичан. Вјерујем да смо у томе успјели - рекла је Илићева.

Илићева је похвалила младе глумце, за које је рекла да су били као прави професионалци на сету и понашали су се као да су имали много искуства у снимању и филму.

- Када се радило били су одговорни, посвећени, а када смо паузирали били су мирни, послушни. Поносни смо на њих и ми одавде, који смо с њима играли у филму, а и колеге из Србије. Ова дјеца су на понос свима нама - истакла је Илићева, која у филму "Дара из Јасеновца" игра Дарину мајку, Наду.

Биљана Чекић, која глуми Дару из Јасеновца у истоименом филму, рекла је да је на снимању било много емотивно, а да је текст учила прије сцена.

- Имали смо помоћ цијеле екипе и много сам им захвална на томе - рекла је Чекићева новинарима у Бањалуци након пријема који је за глумце из Републике Српске који играју у филму "Дара из Јасеновца", приредио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Чекићева, која је осми разред и из Козарске Дубице је, истакла је да једва чека данашњу премијеру овог филмског остварења.

Млади глумци, који су присуствовали пријему, истакли су да им је овај филм помогао да сазнају неке чињенице о историји свога народа.

Филм "Дара из Јасеновца" режисера Предрага Антонијевића вечерас у 20.00 часова имаће ексклузивну телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске.