latinica  ћирилица
20/02/2021 |  16:25 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Ђокић: Не дозоволити да се поново деси братоубилаштво

У спомен парку Вукосавци код Лопара обиљежено је 79 година од страдања чланова штаба Првог мајевичког партизанског одреда у Другом свјетском рату.
Лопаре - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Лопаре - полагање вијенацаФото: СРНА

Несугласице које су се појавиле између четника и партизана током дизања устанка у БиХ и трајале током цијелог Другог свјетског рата, свој врхунац на Мајевици достигле су 20. фебруара 1942. године, када је страдало 30 чланова штаба овог партизанског одреда.

У том сукобу, између осталих, погинули су народни хероји Иван Марковић Ирац, командант штаба одреда и Фадил Јахић Шпанац, политички комесар.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да су то искуства која треба да памтимо да нам се више никада не десе и да никада више брат на брата не дигне руку.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић новинарима је рекао да се више никада не смије десити братоубилаштво на овим просторима, те да треба сачувати слободу и мир.

- Немири који су долазили из политике, улазили су у народ и дијелили га, свађали и доводили до тешких догађаја и ратова на овим просторима - подсјетио је Ђокић и додао да српски, али и остали народи у БиХ треба да теже ка томе да живе у трајном миру и да граде политику разумијевања и толеранцију.

Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић рекао је да, заједно са Одбором Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, сваке године 20. фебруара организују окупљање поштовалаца тековина Народно-ослободилачког рата, а ове године је обим комеморације смањен због поштовања епидемиолошких мјера.

- Други свјетски рат је донио велико страдање српском и осталим народима у окружењу, а ми смо ту да чувамо традицију, како овог тако и осталих ратова и да чувамо слободу коју сада имамо - истакао је Ристић.