latinica  ћирилица
20/02/2021 |  17:11 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Перовић: Српска опредијељена за руску вакцину и гас

Република Српска опредијељена је за руску вакцину и гас, а планира гасификацију цијеле своје територије у реализацији пројекта "Балкански ток", истакао је шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић.
Душко Перовић - Фото: РТРС
Душко ПеровићФото: РТРС

Перовић је оцијенио да су односи Руске Федерације и Републике Српске одлични, да у Русији воле Српску.

- Ипак, не успијевају се потпуно реализовати сви планирани пројекти. Сматрам да би најбољом потврдом узјамне љубави и поштовања било формирање и развој дугорочних заједничких пројеката од узајамне користи - рекао је Перовић за "Руску газету".

Говорећи о вакцинацији против вируса корона, Петровић је нагласио да у Републици Српској влада велико повјерење у руску науку.

Он је навео да су специјалисти из Српске добили сву неопходну документацију из Националног епидемиолошког и микробиолошког истраживачког центра "Гамалеја" и да су је добро проучили.

Перовић је напоменуо да је у септембру 2020. године почео преговоре са Руским фондом директних инвестиција, да је у октобру те године потписан оквирни договор за куповину 1,2 милиона доза вакцине "спутњик ве", а да је крајем јануара потписан договор за одређене серије у 200.000 доза.

- Ми смо платили аванс. Али, нажалост, још није до краја завршена испорука. Очигледно постоје неке објективне потешкоће - додао је он.

Перовић је нагласио да у Републици Српској јако рачунају на овај руски лијек.

- Крајем фебруара и у првој половини марта очекујемо завршетак прве уговорене испоруке вакцина. При томе, остаје и наша пријава за милион доза вакцина "спутњик" - додао је Перовић.

Перовић је најавио да Република Српска очекује из Русије у овој и 2022. години испоруку још два лака вишенамјенска хеликоптера "ансата".

Што се тиче руског гаса, Перовић је подсјетио да постоји договор о формирању заједничког предузећа између "Гаспром СПГ технологије" и "Гас Рес", које ће бити у Зворнику, а то ће бити прва фабрика за производњу у југоисточној Европи.

- Планирамо да узмемо најактивније учешће у изградњи гасовода "Балкански ток", који је продужетак "Турског тока". Усаглашавамо детаље са компанијом "Србијагас", која би требала да изградио дио до Бијељине, а ми ћемо даље на својој територији продужити гасовод до Приједора, то је 348 километара - навео је он.

Перовић је навео да постоји пројекат о изградњи двије електростанице, које ће функционисати на гас.

- Друга етапа гасификације Републике Српске планира повезивање Бањалуке и других градова - додао је он.

Перовић је нагласио да у Републици Српској расте интересовање за изучавање руског језика, као и да руске грађане привлачи Српска, која има повољне цијене, одличну храну и климу.

- Главна препрека је отсуство директне авио-линије између Руске Федерације и Републике Српске. Нажалост, ситуација са пандемијом вируса корона, такође, је негативно утицала на наше планове у тој области. Почели смо преговоре са двије авио-компаније за одржавање бар једаног до два лета седмично - навео је он.

Он је подсјетио да је у октобру 2019. године организована успјешна тура по Републици Српској за руске новинаре, који су затим, путем својих текстова упознали руске читаоце о знаменитостима Српске.

Перовић је најавио да постоји замисао да се слично организује и за представнике највећих туристичких агенција из Русије.

Перовић је потврдио да би подржао идеју о оснивању организације у част Саве Владилавића Рагузинског - поријеклом из Херцеговине, уваженог дипломате и сарадника руског цара Петра Првог, а у којој би у извршном и управном одбору биле истакнуте јавне и политичке личности из Руске Федерације и Републике Српске.

- Свиђа ми се та идеја. Мислим да би формирање такве организације или фонда било јако корисно, допринијело би успостављању бољег међусобног разумијевања Русије и Републике Српске. Свестрано ћу подржати тај пројекат - додао је он.