latinica  ћирилица
20/02/2021 |  17:51 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Херцеговачки пчелари на мукама (ВИДЕО)

Осим што је прошла година за пчеларе била лоша, херцеговачки пчелари муку муче и са губицима пчела у кошницама. Штета се мјери десетинама хиљада марака. Тврде да узрок није само паразит вароа.
Пчеларство у Херцеговини - Фото: РТРС
Пчеларство у ХерцеговиниФото: РТРС

Потпуни нестанак пчела из кошница, без очигледних знакова, појава је која узнемирава пчеларе. Израженија је од јесени и у зимском периоду, иако су, тврде, зазимљавање урадили према важећим стандардима. Има разлике код власника који су пчелињаке селили на љетну пашу, на различите локалитете.

- Што се тиче меда и хране, ово је кошница идеално зазимљена, не може се рећи, без слања на Институт да можемо видјети је ли било варое или вируса - каже Марко Гордић, предсједник Скупштине Удружења пчелара, Љубиње.

Блажо Вујовић из Билеће каже да за четири деценије пчеларења није запамтио лошију годину. То може бити један од предуслова за угинуће пчела, али не и главни.

- Послато је на Институт, конкретно, пчелар до мене, налаз је да је највеће губитке изазвала вароа, али ја сам убијеђен да има још нешто осим варое. Мислим да има болести вируса, друштва су брзо нестајала, да је вароа, ни би тако могло - истиче Блажо Вујовић, пчелар из Билеће.

Љубињац Слободан Новокмет каже да је нагли губитак пчеле примјетио у јануару.

-Друга ствар ме забрињава, код ових друштава, оно легло које је било у октобру, сада те пчеле нема никако, на подњачи и вани не може се наћи сто пчела, шта је узрок не знам - истиче Новокмет.

Новокмет каже да су, прије двадесет година, добијали упитнике из ЕУ, за проблем који их је сада стигао. У пчеларским удружењима тврде да узрок може да буде и болест нозема церана, или сува ноземоза. Потврде за то немају, али су сигурни да ће, у поједним пчелињацима, губитке тешко надокнадити.

-Тешко је то процијенти, ове године их треба направити, набавити ројеве, губимо и пашу, требају средства, велика штета, на десетине хиљада марака - додао је Вујовић.

Стварне губитке пчелари ће моћи да сагледају крајем марта. Поједини признају да безизлазно стање могу ријешити темељном анализом узрока и уз помоћ стручњака.