latinica  ћирилица
20/02/2021 |  18:14 | Аутор: СРНА

Бајден прогласио стање катастрофе у Тексасу

Предсједник САД Џозеф Бајден прогласио је стање катастрофе у Тексасу, због хладног таласа усљед којег је дошло до ометања снабдијевањем електричном енергијом и водом.
Џозеф Бајден - Фото: AP
Џозеф БајденФото: AP

Он је проглашавањем стања катастрофе отворио пут за додатна новчана средства која ће се искористити на помоћ за привремени смјештај и поправку кућа.

Снабдијевање електричном енергијом успоставља се у Тексасу и температура је почела да расте, али 13 милиона људи и даље има отежан приступ чистој води, пише Би-Би-Си.

Бајден је најавио да ће посјетити Тексас, али само ако се његовом посјетом не ометају напори за успостављање нормалног стања у тој америчкој држави.

Скоро 60 смртних случајева приписује се хладном таласу у САД.

Бајден је у саопштењу које је објавила Бијела кућа навео да је наредио помоћ државе ради додатних државних и локалних напора за опоравак у подручјума погођених снажним зимским олујама.

- Помоћ може укључивати и зајмове за привремени смјештај и поправке кућа, као и повољне позајмице ради покривања губитака на неосигураном власништву и друге програме за помоћ појединцима и власницима фирми - истиче се у саопштењу.