latinica  ћирилица
20/02/2021 |  18:22 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бошко Борјановић, свједок усташког геноцида: Нема њиве да неко није погинуо на њој (ВИДЕО)

У козарском селу Срефлије рођен је Бошко Борјановић, један од ријетких преосталих свједока усташког геноцида.
Свједок геноцида - Фото: РТРС
Свједок геноцидаФото: РТРС

Козарска Дубица изгубила је половину становника у Другом свјетском рату.

Њих 17 и по хиљада убијено је у усташком геноциду. 90-огодишњи Бошко Борјановић памти стравичне злочине које је гледао као дијете.

- Нема њиве на подручју општине да неко није погинуо на њој, или је заклан - каже Бошко.

Бошко је рођен 1931. године у Срефлијама, чије су становнике усташе 1942. одвеле у логоре НДХ.

- Ја сам једно јутро освануо у мом селу, имао сам 11 година и видим баре, које су биле између мог села и сусједног села Пуцари, зацрнило од народа. То је било чишћење Козаре од стране усташа и Нијемаца - прича старина.

Бошко каже да је имао среће да преживи. Данима је са мајком и братом чекао у сточним вагонима, без хране и воде, да се, како каже, "у логору Јасеновац масовним масакрима направи мјеста".

- Ја сам био пред улазом у логор и држао сам једног усташу за руку, молио га да ме пусти у логор јер сам ја сматра да је то спас у то вријеме, дијете сам био. Он ми није дао. А да сам отишао тамо, наравно ви данас не би имали с ким да разговарате - додаје Бошко.

Са капије Јасеновца, Бошко, мајка и брат, одведени су на принудни рад у село на сјеверозападу Хрватске. Срећу да преживе рат нису имали Бошкова стрина и њених троје дјеце, који су убијени у Јасеновцу.

- Стрина моја Станојка и син Душан и Перса и Деса, кћерке. Душан је имао годину дана, а Перса и Деса су нешто старије - сјећа се Бошко.

Иако у десетој деценији, Бошко Борјановић прати све о филму "Дара из Јасеновца". Каже да је значајно што је напокон снимљен филм о тако важној теми, и да ће га с пажњом погледати.