latinica  ћирилица
20/02/2021 |  20:30 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

Драгићевић: Језик - најважнији дио идентитета српског народа

Предавање "Велики српски научници о српском језику, науци и култури" одржано је вечерас у Дому културе у Брчком, поводом Међународног дана матерњег језика.
Брчко: предавање - Фото: СРНА
Брчко: предавањеФото: СРНА

Професор Катедре за српски језик и јужнословенске језике Филолошког факултета у Београду Рајна Драгићевић, која је била предавач, рекла је да је жељела да публику у Брчком упозна о томе на који начин су о српској култури, посебно о језику, размишљали значајни српски интелектуалци који су живјели крајем 19. и почетком 20. вијека.

Драгићевићева је истакла да језик има огромну вриједност и да је најважнији дио идентитета српског народа, којем је поручила да би могао више да чува свој језик.

- Када се говори о томе да је језик угрожен, мисли се на утицај англицизама и страних ријечи. Ја бих рекла да је већи проблем у банализацији језичког система која се све чешће примјењује - рекла је Драгићевићева новинарима.

Она је напоменула да је највећи проблем у томе што више не постоји језичко раслојавање, те да се сви функционални стилови своде на разговоре, што највише долази до изражаја у медијима.

Организатор предавања било је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" из Брчког.

Предсједник "Просвјете" Драган Томић рекао је да је циљ предавања био да се млађим нараштајима скрене пажња о томе колико је важно да чувају свој језик.

- Видимо да је присутан велики број школа страних језика, а многи не знају свој језик. Зато су добродошла ова предавања гдје можемо чути нешто ново и вриједно - истакао је Томић.

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара.