latinica  ћирилица
20/02/2021 |  20:50 | Аутор: СРНА

Златко Сарајлић побједник шаховског меморијала "Свето Гускић"

Златко Сарајлић из Нове Тополе побједник је 28. Меморијалног шаховског турнира "Свето Гускић", који је данас одржан у Доњим Подградцима, у знак сјећања на погинулог борца Војске Републике Српске.
Градишка - шах - Фото: СРНА
Градишка - шахФото: СРНА

Сарајлић је новинарима рекао да је први пут учествовао на овом турниру, али да је као најбоље рангирани градишки шахиста на "рапид" листи очекивао побједу.

- Конкуренција је била јака, а свака партија неизвјесна, што и треба да буде случај на шаховском турниру са најдужом традицијом у Републици Српској. Велика ми је част што сам позван на овај турнир, који је био једини на подручју Градишке који нисам освајао - истакао је Сарајлић.

На шаховском меморијалу "Свето Гускић", који је позивног карактера, учествало је 17 такмичара, а играло се седам кола по "швајцарском систему".

Друго мјесто освојио је Љубомир Зрнић из Горњих Подградаца, а треће прошлогодишњи побједник турнира, Владимир Суботић из Градишке.

Суботић је рекао да је очекивао побједу и ове године, али да је задовољан пласманом, те честитао члановима Организационог одбора што су и у условима пандемије успјели да успјешно организују турнир.

На такмичењу је учествовао и Павле Трнинић из Београда, који је заједно са Гускићем студирао на београдском Шумарском факултету, а који је истакао да се као рођени Славонац у Светином Поткозарју увијек осјећа као код куће.

Трнинић је нагласио да је Свето имао пет пријатеља са којима се стално дружио, а који су сви баш њега сматрали својим најбољим пријатељем, што је карактеристика која говори о њему као човјеку.

Члан Организационог одбора Турнира Милан Љепојевић подсјетио је да су пријатељи Свете Гускића након његове смрти 1994. године организовали први шаховски турнир посвећен овом погинулом борцу, те да је он данас посвећен и свим људима који су, као и Свето, дали своје животе за Републику Српску.

Љепојевић је навео да је Фондација "Свето Гускић" и ове године са по 100 КМ наградила двоје успјешних ученика Основне школе "Младен Стојановић" - Јовану Цвијић из Подручне школе у Врбашкој и Стефана Драгишића из Централне школе у Горњим Подградцима.

- Циљ нам је да обезбиједимо и стипендије за по двоје ученика основних и средњих школа и двоје студената, да би подржали младе људе који ће након завршеног школовања знати да се одуже свом завичају - рекао је Љепојевић.

Он је захвалио за финансијску подршку коју су за организовање турнира дали Градска управа и градоначелник Градишке Зоран Аџић, те Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" и Шумско газдинство Градишка, у којем је Свето Гускић био запослен.

Меморијал "Свето Гускић" један је од ријетких шаховских турнира у Републици Српској који се 28 година одржава у континутету, а данас је одржан у ресторану "Код Лукића".