latinica  ћирилица
20/02/2021 |  21:36 ⇒ 21:36 | Аутор: СРНА

Кисић Тепавчевић: Попуштање мјера у геронтолошким центрима

Министар за рад у Влади Србије Дарија Кисић Тепавчевић рекла је данас у Шапцу да је извјесно да ће љепши временски услови, као и вакцинација против вируса корона, довести до релаксације постојећих епидемиолошких мера у геронтолошким центрима.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Она је рекла да ће ускоро моћи да се организују посјете и на отвореном, те истакла да су корисници у старачким домовима показали одговорност, савјесност и стрпљење, преносе медији у Србији.

- Овде су мере биле и те како рестриктивне, па ће се у наредном периоду омогућити и њихово релаксирање. Сада полако долази време за постепено враћање у нормалније животне токове - рекла је Тепавчевићева новинарима.

Она је истакла да се израђују препоруке о могућностима излазака корисника геронтолошких центара.

Тепавчевићева је подсјетила да су у прошлој години корисници домова могли да изађу напоље, ако је то здравствено стање дозвољавало, али да је сваки повратак захтијевао негативан пи-си-ар тест и изолацију од 14 дана у посебном дијелу геронтолошког центра.

Она је истакла да је прије више од два мјесеца ресорно министарство омогућило да геронтолошки центри на недјељном нивоу прибављају антигенске тестове, који откривају и све асимптоматске носиоце вируса корона, чиме се спречава ширење инфекције.

Тепавчевићева је данас у Шапцу обишла Геронтолошки центар и предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом "Новитас консалт".