latinica  ћирилица
21/02/2021 |  07:41 | Аутор: СРНА

Видљивост смањена у котлинама и дуж ријечних токова

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, а видљивост је због магле смањена у котлинама и дуж ријечних токова, посебно на подручју Бањалуке и Бијељине у Српској, а у ФБиХ на дионицама уз ријеке Саву, Босну, Врбас, Дрину, Лашву и Спречу, као и на ширем подручју Мостара и Санског Моста.
магла - Фото: ТАНЈУГ
маглаФото: ТАНЈУГ

- Скрећемо пажњу на учестале одроне камења и земље на коловоз, посебно на дионици Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље, гдје је путнички саобраћај отежан, а за теретна возила обустављен. Савјетујемо опрезну вожњу и подсјећамо да је посједовање зимске опреме законски обавезно - поручили су из Ауто-мото савеза Републике Српске.

На путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, па је потребно стрпљење и поштовање привремено постављене сигнализације.

Због изградње кружне раскрснице на споју магистралног пута, дионица Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, измијењен је режим саобраћаја, као и на дионици регионалног пута Тедин Хан-граница Српске/фБиХ /Криж/.

На дијелу регионалног пута Угљевик–Главичице, у рејону Старог Угљевика, због активирања клизишта саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, па се свим учесницима у саобраћају препоручује да користе алтернативне правце.

У Лакташима је на магистралном путу према Клашницама у току изградња кружне раскрснице, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазницом кроз ово мјесто, али је због малог капацитета обилазнице кроз центар на снази забрана теретног саобраћаја /осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова/.

- Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут. Из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела `Ћубић` се преусмјеравају на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи - наведено је у саопштењу.

Ауто-мото савез Српске препоручује возачима, који путују или требају да путују кроз Лакташе, да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине, који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због извођења радова у тунелу Брчигово на магистралном путу, дионица Саставци-Устипрача, измијењен је режим у одвијању саобраћаја, због чега возачи треба да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионицима пута Станић Ријека-Добој-гранични прелаз Брод и Леденице-Црквине-Добој-Каруше креће се превоз вангабаритног терета, па из Савеза возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току је изградња МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу, дионици Котор Варош-Ободник.

На регионалном путу, на дионици Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина, у току су радови на реконструкцији пута и моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу на дионици Укрина-Горња Вијака, као и на локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике.

- Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град, саобраћај се одвија једном траком - навели су из Ауто-мото савеза Републике Српске.

У ФБиХ возачи треба да су опрезни због учесталих одрона на бројним дионицама, а преко планинских превоја могућа је мјестимична поледица.

У ФБиХ су у току радови у тунелу Црнаја, на путу Коњиц-Јабланица, због чега се саобраћа наизмјенично-једном траком, уз регулацију семафорима, док се у ноћним часовима, од 23.00 до 4.30 часова саобраћај на овој дионици обуставља.

Саобраћај је због радова и даље обустављен у тунелу Јасен, на путу Прозор-Јабланица, те путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Дрвар-Босанско Грахово и Каоник-Громиљак, наведено је у саопштењу.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања, а из Ауто-мото савеза подсјећају да је на прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ прелазак границе у периоду од 7.00 до 19.00 часова.