latinica  ћирилица
21/02/2021 |  08:58 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Србија: Допремљено 150.000 доза вакцина Астра Зенека

У Србију је јутрос допремљено 150.000 доза вакцине против вируса корона компаније Астра Зенека, а пошиљку је на београдском аеродрому Никола Тесла дочекао предсједник Србије Александар Вучић.
Вакцине стигле у Србију (фото:instagram.com) - Фото: grenews.com
Вакцине стигле у Србију (фото:instagram.com)Фото: grenews.com

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да дозе које су данас стигле значе вакцинисање још 150.000 људи и истакао да ће ускоро стићи и дозе за ревакцинацију, која слиједи послије 12 седмица.

- Уз Уједињене Арапске Емирате постајемо једина земља у свету која има више од три вакцине на располагању. Поносан сам на озбиљност коју показали у борби за очување наших грђан - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је изразио захвалност британским и индијским властима и напоменуо да је цијена по којој је ова вакцина набављена најповољнија јер су се и Институт Оксфорд и компанија Астра Зенека одрекли профита.

- Већ од сутра су доступне нашим грaђанима и наши људи широм Србије моћи ће да добију оскфордску вакцину. Астра Зенека је одлична вакцина и неретко су били жртва напада управо због своје ниске цене јер нису хтели да зарађују на вакцини - рекао је Вучић.

Вучић је замолио грађане Србије да се не опуштају упркос вакцинацији и поручио да ће тек у марту почети да се осјећају благодети вакцинације, како је истакао, бар по броју смртних случајева.

Амбасадор Велике Британије у Србији Шаун Меклауд исткакла је да је ова вакцина развијена на Оксфордском универзитету радом међународног тима, међу којима су и српски стручњаци, а у сарадњи са британско-шведском компанијом "Астра Зенека".

Вакцина је стигла из Серум центра у Индији, највећег произвођача вакцина на свијету.