latinica  ћирилица
21/02/2021 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Вучић: Филм "Дара из Јасеновца" - важан за Србе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на филм "Дара из Јасеновца", за који је рекао да је тежак, али важан за српски народ.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

- Коначно се неко сјетио да направи филм о мјесту највећег страдања нашег народа икада. Не постоји ниједно веће стратиште српског народа од логора Јасеновац - рекао је Вучић новинарима на аеродрому Никола Тесла.

Вучић је поручио да је поносан што је држава Србија помогла снимање тог филма и да је то учињено на његову иницијативу.

- Поносан сам што су се, послије 75 година, нека држава, па и неки предсједник и нека Влада, сјетили да би требало да се помогне нешто што ће да говори о нашим жртвама и нашем многострадалном народу из Другог свјетског рата - рекао је Вучић.

Предсједник Србије истакао је да се поноси овим филмом, као и, највећим дијелом, урађеним Храмом Светог Саве, изградњом споменика Стефану Немањи, булеваром Јунака са Кошара и многим другим стварима.

Филма "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића приказна је синоћ на РТРС-у и РТС-у.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм "Дара из Јасеновца" први је играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Антонијевић је најавио да ће након филма, у истоименој серији прича бити проширена и догађајима који се односе на операцију "Олуја", као наставак приче о српском страдању и егзодусу из Хрватске, започетом током Другог свјетског рата.