latinica  ћирилица
21/02/2021 |  09:34 ⇒ 12:22 | Аутор: Агенције

Сандра Љубојевић: Након улоге у филму "Дара из Јасеновца" више нисам иста

Глумица Сандра Љубојевић у филму "Дара из Јасеновца" игра логорашицу Веру Станић, која улази у логор са два сина и свекрвом и преузима улогу мајке малој Дари, након што је Дарина мајка убијена.
Дара из Јасеновца (фото:YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE) -
Дара из Јасеновца (фото:YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE)

Сандра је рођена у Бањалуци 1983. године, а дипломирала је глуму 2005. године на Академији умјетности у класи професора Владимира Јевтовића.

Од 2006. године стални је члан Народног позоришта Републике Српске, а тамошњој публици је позната по улогама у "То топло љето" из 2008. године, где је глумила Чарну, "Топ је био врео" из 2014. године у улози Сузане, као и улози Аријане у популарној серији "Луд, збуњен, нормалан" из 2007. године.

У досадашњој каријери добила је неколико награда као што су "Народно позориште РС" за најбољу младу глумицу у 75. Сезони, Награда града Бањалука младима за значајна остварења у области културних активности, Глумачка награда "Јазавац у џаку" на "Театар фесту 2011." за улогу кћерке у представи "Радничка хроника", "Мостарка лиска" Мостар, за улогу Малчике у представи "Избирачица" и још многе друге.

Ипак, значајну улогу остварила је управо у филмском остварењу Гаге Антонијевића, за коју и сама каже да јој је потпуно промијенила поглед на живот.

- Моја улога била је веома захтијевна и физички и психички. Сви смо ми негдје дисали као једно и нисмо могли поштеђени проћи кроз филм. Играм комшиницу главне јунакиње, логорашицу која улази у логор са два сина и свекрвом и то што тамо проживљава мој лик, то су најгоре ствари које се дешавају, од психичких до физичких злостављања. Не можете да останете имуни на такве сцене - испричала је Сандра недавно за Независне новине те додала:

- На крају, када сам разговарала са Гагом, посљедњег дана снимања, он је био врло захвалан, срећан и задовољан мојим учинком. Знам да сам му рекла: Гаго, било је баш напорно и тешко, али ја бих опет све испочетка. Моја улога је жене из села, логорашице која преузима улогу мајке дјевојчици Дари и проживљава личну драму неких од најгорих ствари које се могу десити.

Глумица је такође објаснила колико је значајано да се свијету пренесе порука кроз овај филм о свим страхотама које су се дешавале у Јасеновцу.

- Мислим да је то најзначајније, поред свих номинација и нашег задовољства што смо учествовали глумачки и професионално, јер смо моје колеге и ја нарасли са овим филмом глумачки. Све што је рађено, рађено је врло професионално – од продукције до редитеља који је у двије реченице знао да ријеши читаву сцену, што ја неизмерно цијеним. Мислим да је од свега тога на крају ипак најважније да се види шта се у Јасеновцу заправо дешавало и да ти људи нису заслужили да буду заборављени. Не треба подривати даље икакве мржње и сукобе, важно је само да људи који су проживљавали страхоте логора проговоре кроз тај филм – да завапе и кажу шта се тамо заправо десило – поручила је Лјубојевићева.

Радња филма "Дара из Јасеновца" дешава се током Другог свјетског рата, у периоду послије хрватско- немачке офанзиве на Козари, када локално становништво завршава у концентрационим логорима. Међу њима је и десетогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети преко Јасеновца до логора Стара Градишка учиниће да Дара одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а смисао њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

Многа дјеца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Независне Државе Хрватске или смјештана по породицама, али је велики број дјеце убијен или преминуо од посљедица изузетно тешких услова живота у логору. Дарина судбина је судбина једног дјетета Козаре и кроз њу је испричана судбина дјеце Јасеновца.

Поред Сандре Љубојевић, у филму играју и Вук Костић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Биљана Чекић, Златан Видовић, Алиса Радаковић, Петар Ђурђевић, Ана Лечић, Сандра Лјубојевић, Јелена Мур, Николина Јелисавац, Татјана Кецман.

Филм "Дара из Јасеновца" режирао је Предраг Гага Антонијевић, а сценарио је написала Наташа Дракулић, преноси Блиц.