latinica  ћирилица
21/02/2021 |  17:27 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

У Русији представљен "Народни буквар"

"Народни буквар", аутора етнолога Владимира Ђукановића, представљен је данас на видео-предавању у Српском преговарачком клубу Централне градске народне библиотеке "В.В. Мајаковски" у Санкт Петербургу.
Народни буквар у Санкт Петербург - Фото: РТРС
Народни буквар у Санкт ПетербургФото: РТРС

Предавање је одржано на српском језику, а након њега је услиједила секција за питања публике и разговор са аутором.

Ђукановић, који је и музејски савјетник у Музеју Републике Српске, истакао је да је поносан што је "Народни буквар" прешао границе Републике Српске, саопштено је из овог музеја.

- Поносан сам и што смо добили прилику у једној од највећих свјетских метропола и цетара културе, представити драгоцјене елементе наше традиције. `Народни буквар` се, како у музејима и школама Републике Српске, тако и на свјетском нивоу, исказао као својеврстан водич кроз српску традицију и обичаје - изјавио је Ђукановић.

Он је истакао да је у посљедње вријеме евидентан труд да се културно насљеђе Републике Српске представи широм свијета, а данашње предавање је било први и успјешан корак.

- На овај начин ми реализујемо, не само просвјетитељску мисију институције Музеја Републике Српске, него и представљамо нашу историју и идентитет, културну разноликост, те развијамо узајамно поштовање и дијалог између различитих култура - рекао је Ђукановић.

Гледаоци овог предавања показали су велико интересовање, како за "Народни буквар" и његов садржај и за предмете који су у њему представљени, тако и за културно насљеђе Републике Српске.

Из публике су аутору била упућена питања о пројектима номинације различитих предмета и традиција на УНЕСКО-вој репрезентативној Листи културног насљеђа, о појмовима из традиционалног живота народа Републике Српске, животу и традицији Срба, као и о осталим књигама које су настале као производ дугогодишњег рада и истраживања аутора као етнолога у Музеју Републике Српске.

Ђукановић је указао да је домаћа култура веома занимљива - Словени су живјели на подручју између Карпата и Урала, у претежно брдовитим, шумским предјелима, а досељавајући се на Балканско полуострво, које је слично нашој прапостојбини, донијели су знања и традицију културе дрвета.

- Сва средњевјековна архитектура ових простора, осим великих градова, утврђења и великих манастира, била је у потпуности дрвена. Ми смо народ који још од 12. вијека, када је створена прва српска држава, гради своју културу и традицију - подсјетио је Ђукановић.

Он је указао да су до данас сачуване, између осталих здања, и цркве брвнаре које су превљене од дрвета у 16. и 17. вијеку и да су оне још једно свједочанство богате баштине коју треба заштитити и сачувати.

-`Народни буквар` је настао са таквим циљем да се јавности, а посебно дјеци, традиција представи, јер је то начин да се очувају наша народна предања, легенде и богатство обичаја - закључио је Ђукановић.

Предавање је, поводом Међународног дана матерњег језика, у Санкт Петербургу организовано захваљујући Представништву Републике Српске у Русији, у сарадњи са стручним сарадником за регионалну сарадњу у Представништву Маријаном Опарницом и савјетницом шефа Представништва Српске у Русији Алом Блиновом.