latinica  ћирилица
21/02/2021 |  19:08 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Јово Шаровић - четири године у усташким логорима: Коначно да се каже истина (ВИДЕО)

Логоре Јасеновац, Стару Градишку и Јастребарско, добро је упамтио Јово Шаровић.
Јово Шаровић - јасеновачки логораш - Фото: РТРС
Јово Шаровић - јасеновачки логорашФото: РТРС

У њима је као дјечак провео четири године, а скоро осам деценија послије, каже, коначно је дочекао да истина о Јасеновцу буде испричана и у филму.

Јово, један од ријетких преживјелих свједока најсвирепијих злочина у усташким логорима смрти, поредивши сјећања и сцене из филма, потврђује историјске чињенице.

- Јест, потпуно је истина, све је истина. Можда је мало ублажена, али је истина. Шта се радило, шта је с дјецом рађено, како су дјеца лагано умирала, хиљаде дјеце - прича Јово.

У филму су приказани неки од многобројних свирепих начина убијања српског народа. И на хиљаде дјеце. Постоји још много стравичних детаља којих су гледаоци поштеђени, али дио страшне истине коначно је приказан, каже Јово.

И док гледајући филм скрива емоције, Јово се присјећа догађаја. Каже, много је још неиспричаних прича из усташких логора смрти. 

- Ово је један већ отворен прозор, да се види каква је била прошлост, а оваквих прошлости има много - додаје Јово.

Улога мале Даре, коју тумачи Биљана Чекић, на свједока мучења у логорима, који је помно пратио филм, оставила је највећи утисак.

- Она је тако невјешто, истинито глумила, то није била глума. Она је сама из себе испољавала то што је говорила и што је рекла - оако је старина доживио улогу Даре.

И након толико година и емитованог филма, Јово Шаровић на питање "Зашто масовна убијања" проналази само један одговор "Зато што су Срби, низашта друго".

Истина о концентарционим логорима препричавана је кроз покољења. О њој су свједочили писани и материјални докази.

Сада, када је и на филмском платну, можда, коначно буде и прихваћена.