latinica  ћирилица
22/02/2021 |  10:51 | Аутор: СРНА

Лукић: Изетбеговићев приједлог - наставак "грађанизације" БиХ

Експерт за уставно право Радомир Лукић тврди да приједлог лидера СДА Бакира Изетбеговића да постојећи Устав БиХ буде измијењен тако да се уклоне одредбе које онемогућавају сваком грађанину кандидовање за Предсједништво БиХ и Дом народа парламента БиХ представља продужетак Бадинтерове и европске "грађанизације" земље, а којом су срушени темељи Устава СР БиХ.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић, који је и професор Правног факултета у Источном Сарајеву, објаснио је да је ријеч о још једном у низу, како је рекао, Изетбеговићевих егзотичних, лакоумних, наводно демократских, а дубоко недемократских, лицемјерних и ка доминацији Бошњака усмјерених приједлога, а који су већ једном БиХ одвукли у грађански рат.

- Ријеч је о покушају да се елиминишу групне и националне разлике, да се националном одузме сваки политички значај и институционални утицај. Ако је та политика једном, послије тадашњих скоро 50 година мира, довела до нестабилности и грађанског рата, онда таква наводно нова, а у ствари стара "грађанизација" из периода деведесетих, једино може да и сада, послије 25 година мира, доведе до истих или сличних посљедица - рекао је Лукић за "Глас Српске".

Он је указао да је консоцијативна демократија и једина садашњост и једина политичка и државно-институционална будућност БиХ, док је већинска демократија или такозвана грађанска демократија, према његовом дубоком убјеђењу, пут у нестанак БиХ.

- Лицемјерно одузимање огромној већини хрватске нације у БиХ да бира свог представника у Предсједништво БиХ је најбољи и очигледан примјер посљедица такве бошњачке "грађанизације" земље - истакао је Лукић.

Према његовим ријечима, тешко да конститутивност једне нације може да буде остваривана тако да јој друга нација бира, тачније намеће, свог представника.