latinica  ћирилица
22/02/2021 |  11:43 | Аутор: СРНА

Шпирић: Чланови ЦИК-а зрели за оставке, опозиција поражена и злоупотребљена

Поновљени избори у Сребреници и Добоју показали су јасно двије ствари - да чланови Централне изборне комисије БиХ треба да поднесу оставке и да опозиција у Републици Српској није дорасла изазовима времена у коме се налазимо и који су пред нама, изјавио је Срни потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.
Шпирић у Добоју - Фото: СРНА
Шпирић у ДобојуФото: СРНА

 - Показало се да је одлука ЦИК-а о понављању избора на одређеном броју бирачких мјеста у Сребреници и Добоју била непотребна и политички мотивисана због чега би чланови овог тијела морали да поднесу оставке - нагласио је Шпирић, који је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је додао да би се тим чином чланова ЦИК-а вратио легитимитет и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који их је именовао кршећи законе.

- Што се опозиције у Републици Српској тиче они су једино успјели да изгубе у Добоју и буду злоупотребљени у Сребреници. Ни из овог пораза они нису извукли поуку нити препознају политички тренутак и витални интерес српског народа у БиХ - истакао је Шпирић.

Он је нагласио да је и прије избора рекао да странке окупљене око СДА само чекају миг или прећутно одобравање одређених центара моћи да од Сребренице направе "град случај" и обесмисле изборе и демократске процесе у овој општини, а затим и да исти сценарио постепено спроведу у цијелој Републици Српској уколико им буде дозвољено.

Забрињавајуће је, указао је Шпирић, што су странке опозиције и у Добоју стварале атмосфера страха због чега много људи није изашло на изборе, иако у том граду није било позива на блокаду као у Сребреници.

- У сваком случају побједа СНСД-а је јасна и очекивана. Захваљујемо се на многобројним честиткама које стижу на адресу најјаче странке у Републици Српској и БиХ - рекао је Шпирић.