latinica  ћирилица
22/02/2021 |  12:48 | Аутор: СРНА

Кошарац упућује захтјев за увођење прелевмана и царинских стопа

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац упутиће Савјету министара захтјев за разматрање одлуке о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из Европске уније на период од двије године.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да је ова одлука услиједила након што је Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара достављен закључак Владе Републике Српске, којим се од Савјета министара тражи увођење поменутих заштитних мјера на период од двије године, саопштено је из ресорног министарства.

- У потпуности подржавам увођење прелевмана и царинских стопа на период од двије године. Поново апелујем на колеге из Савјета министара да подржимо ову одлуку, за коју ћу и лично гласати - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Министарство у складу са процедурама активно ради на прибављању потребних мишљења надлежних институција како би се поменута одлука у што скоријем периоду нашла на дневном реду сједнице Савјета министара.

Кошарац је навео да се, паралелно с тим, настављају започете консултације са Европском комисијом о предложеним мјерама, што је обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању.

- Није ме обесхрабрила чињеница да увођење прелевмана и царинских стопа на период од 200 дана раније нису подржали сви министри у Савјету министара. Мој став је да домаћу производњу морамо штитити конкретним активностима, а не декларативним опредјељењем, због чега сам одлучио да предложим увођење заштитних мјера на период од двије године. За такву одлуку ћу гласати на Савјету министара - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је увођење заштитних мјера најбољи начин да се изађе у сусрет захтјевима домаћих пољопривредних произвођача, те да им се омогући наставак и развој пословања.