latinica  ћирилица
22/02/2021 |  13:21 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Мајкић: Неприхватљиво наметање закона и рјешења високог представника

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је за Срну да је тешко прихватити да један неизабрани високи представник /Валентин Инцко/ тако пријети највишем законодавном органу Републике Српске и истакла да је наметање закона и рјешења неприхватљиво и неодрживо.

- Знамо ми зашто то чини. Он покушава да понизи Србе и да их оптужи за борбу коју су водили, а истовремено због незавршених судских процеса над Бошњацима пријети наметањем закона о забрани негирања геноцида који такође треба да иде у корист Бошњака, а против Срба - истакла је Мајкићева.

Мајкићева каже да је Инцков циљ "увођење ограничења у одбрани оптужених за ратне злочине".

- Сматрам да је ово настојање да се Бошњацима помогне, да се дискредитују припадници српског народа на цијелој територији БиХ и то по моделу бошњачке политичке елите, да оно што Бошњаци мисле да је једино политички исправно и за то се не требају чекати никакве одлуке суда, односно пресуде - навела је Мајкићева.

Уколико би прихватили овакво законско рјешење, истиче Мајкићева, припадници српског народа морали би прихватити и једнострану интерпретацију недавних догађаја о којима није дат релевантан суд.

- По томе како предвиђа Инцко, Срби би морали да то прихвате или ће морати да труну у затворима. Такав закон за нас је неприхватљив све док се не заврше процеси и донесе највећи број пресуда против свих оних који су оптужени или треба да буду оптужени за већа кривична дјела из ратних сукоба - поручила је Мајкићева.

Она је додала да би, према овом законском приједлогу који најављује Инцко, свако оптужено лице које би се бранило да није починило кривично дјело било аутоматски кажњено због порицања или умањивања злочина иако би имали квалитетне доказе у рукама.

- Срби не могу да се бране уколико тај закон буде донесен. То је неправда и овим наметнутим законом би се увеле ствари које се чак ни документима Савјета Европе не траже. Не може се људима забранити да говоре и увести вербални деликт да би се заштитили једни и оптужили други - рекла је Мајкићева.

Високи представник за БиХ Вален Инцко запријетио је, гостујући на сарајевској "Фејс" телевизији, да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида у БиХ, уколико тај закон не буде усвојен у парламенту БиХ до 11. јула.