latinica  ћирилица
22/02/2021 |  14:15 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Договорена размјена студената са Универзитетом у Тјенђину

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да је договорена размјена студената на другом циклусу студија између Економског факултета у Бањалуци и Универзитета за технологију и образовање у Тјенђину.
Састанак у Ректорату - Фото: РТРС
Састанак у РекторатуФото: РТРС

Рајчевић је нагласио да је за размјену за почетак планиран нешто мањи број студената са обје стране, те да је у плану да они један семестар проведу у Кини, односно студенти из Кине у Српској.

- То може бити добра полазна основа за даљу интернационализацију нашег високог образовања, јер је то кључна ријеч коју је Министарство ставило у фокус током процеса реформе високог образовања - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци и Конфуцијевог института, Рајчевић је навео да је Кина свјетски лидер у многим областима, због чега су и искуства њихових универзитета драгоцјена.

- Тјенђин има 16 милиона становника што говори о значају, не само академске размјене, него и економске сарадње. Статистички подаци говоре да 100.000 кинеских туриста годишње посјети БиХ, од чега већина Федерацију БиХ. На том плану Република Српска мора више да ради и ресурси Конфуцијевог института нам стоје на располагању - објаснио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Конфуцијев институт је веза са Амбасадом Кине у БиХ.

- Захваљујући тој сарадњи можемо реализовати многе добре пројекте за даљи развој Републике Српске. Ова академска размјена може бити почетак свих тих активности које нам стоје као задатак у будућности - напоменуо је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Конфуцијев институт има низ активности, те да осим промоције кинеског језика и културе, студентима нуди различите могућности размјене са универзитетима у Кини.

- Конфуцијев институт је у претходном периоду омогућио да Универзитет у Бањалуци склопи низ споразума са универзитетима из Кине, међу којима и са Универзитетом за технологију и образовање у Тјенђину. У оквиру тог споразума предвиђена је размјена студената. Данас смо прецизирали техничке детаље размјене - рекао је Гајанин.

Он је додао да је у плану да се на размјену упути три до пет студената са обје стране, при чему су финансије обезбијеђене за студенте који се одлуче да један семестар проведу у Кини или из Кине у Републици Српској.

- Студентима ће бити обезбијеђен смјештај, авионске карте и све друго потребно за боравак. Надам се да је ово само почетак успјешне размјене са различитим универзитетима у Кини са којима већ имамо уговор о пословно-техничкој сарадњи - навео је Гајанин.

Кинески директор Конфуцијевог института Шен Ли истакла је да је циљ да се размјена организује већ у наредном семестру, те да ће у програм размјене која ће бити реализована кроз сарадњу са Конфуцијевим институтом бити укључен Економски факултет и Академија умјетности, те исти факултети са кинеске стране.

Она је додала да је у посљедње три године постигнуто много на учењу кинеског језика у Српској кроз бесплатне курсеве.

- Имали смо велики број полазника, а много људи је полагало међународно признате тестове. У овој сезони, упркос корони, имамо око 200 полазника - рекла је Ли.

Декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник нагласио је да је овај факултет спреман за размјену студената, те да има довољно капацитета да прихвати студенте из Кине и пружи им наставу на енглеском језику.

- Надам се да ће бити интереса код наших студената, јер је економистима из цијелог свијета економски развој Кине врло интересантан и специфичан - рекао је Крајишник.

Након састанка, Рајчевић и Гајанин отворили су на Конфуцијевом институту изложбу ликовних радова ученика основних и средњих школа, те студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Ријеч је о изложби радова пристиглих на конкурс Конфуцијевог института поводом обиљежавања кинеске нове године.