latinica  ћирилица
22/02/2021 |  14:17 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Почела вакцинација у Универзитетској болници у Фочи (ВИДЕО)

Вакцинацијом 40 здравствених радника руском вакцином против вируса корона "Спутњик" данас је почела имунизација и у Универзитетској болници у Фочи.
Вакцинација у Фочи - Фото: СРНА
Вакцинација у ФочиФото: СРНА

Приоритет су имали здравствени радници ковид одјељења који су у највећем ризику од заразе вирусом корона.

Прву дозу руске вакцине против вируса корона примила је специјалиста за плућне болести Ана Владичић, која је на својој кожи осјетила посљедице ковида 19.

- Прележала сам корону у октобру прошле године, имам антитијела, али сматрам да је вакцинација пријеко потребна да бисмо се сви заштитили. Препоручила бих свим грађанима Српске да се вакцинишу - рекла је Владичићева.

Међу љекарима који су скоро годину дана на првој линији фронта против вируса корона су и хирург Велибор Симетић и интерниста-кардиолог Слађана Поповић.

- Вакцинисао сам се и сматрам да сви љекари и грађани Српске требају да се вакцинишу. То је наша дужност и обавеза - навео је Симетић.

Поповићева је истакла да нико нема разлога да се плаши вакцине јер, како наводи, нема нежељених дејстава.

- Лијека немамо, а ово је једини начин да се заштитимо и боримо са вирусом - каже Поповићева.

Здравствени радници у Фочи обучени су за вакцинацију "Спутњиком", која се одвија према раније утврђеном плану и распореду, а све под надзором Института за јавно здравство Републике Српске.

Епидемиолог Института Биљана Мијовић рекла је да се овом вакцином не уноси проузроковач вируса, као код кинеске вакцине.

- Него се на носачу на другом вирусу уноси ген за производњу тог кључног протеина који помаже сарс вирусу да уђе у наше ћелије, тако да након уласка у наш организам врло брзо почињу да се стварају антитијела на тај протеин, као и ћелије памћења које помажу антитијелима да се боримо са евентуалним уласком вируса у наш организам - појаснила је Мијовићева.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић, који је заједно са колегама примио руску вакцину, имунизацију сматра цивилизацијским искораком и најефикаснијим начином борбе против опаког вируса.

- Мислим да је ово почетак нечега што свакако треба да се настави у будућности, да сви требају да добију вакцину јер је вакцинација нешто што је свима нама потребно - рекао је Марић.

Ревакцинација здравствених радника који су данас примили прву дозу вакцине "Спутњик" планирана је за 21 дан.

Раније је дио љекара Универзитетске болнице у Фочи вакцинисан у здравственим установама у Србији