latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:29 ⇒ 15:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Конго: Погинуо италијански амбасадор у нападу на конвој УН

Италијански амбасадор у Конгу Лука Атанасио, његов тјелохранитељ и возач убијени су данас током напада на конвој Уједињених нација, док је више особа повријеђено, саопштио је данас Свјетски програм за храну Уједињених нација (WFP).
Лука Атанасио (фото: ilriformista.it) -
Лука Атанасио (фото: ilriformista.it)

WFP није навео друге детаље о повријеђенима, пренио је Ројтерс.

Делегација је путовала из Гоме у школу програма храњења у Рутшуру, када се догодио напад, додао је WFP.

Напад се догодио у области у којој се налази више побуњеничких група, саопштили су Министарство спољних послова и локално становништво.

Напад на конвој Свјетског програма за храну у коме је убијен Атанасио догодио се у близини Гоме, регионалне престонице источног дијела Конга, навели су цивили, пренио је АП.

Ројтерс је јавио да је италијанско министарство спољних послова потврдило да је амбасадор Атанасио преминуо у болници, након што је рањен у нападу и изражава дубоко жаљење због његове смрти.

Разлог напада још није утврђен, али у околини парка Вирунга, који се налази дуж граница Конга са Руандом и Угандом, дејствује неколико оружаних група које често нападају ренџере Националног парка.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ обавијестио је министре спољних послова Европске уније о инциденту на састанку којим је предсједавао у Бриселу и изразио саучешће Италији и Уједињеним нацијама.

- Вијести су изузетно забрињавајуће и ми помно пратимо ситуацију са делегацијом ЕУ у Конгу - рекла је портпаролка Европске комисије Набила Масрали.