latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:49 | Аутор: СРНА

Још 133 стана за избјегле из БиХ и Хрватске

У Новом Саду, Чачку и Врбасу биће изграђена 133 стана за избјеглице из БиХ и Хрватске, у вриједности више од 5,3 милиона евра.
Нови Сад (Фото: novisad.cc) -
Нови Сад (Фото: novisad.cc)

Уговор о извођењу радова потписан је данас у Београду, а станови ће бити изграђени у оквиру донаторског Регионалног стамбеног програма - потпројекат девет.

Укупна вриједност радова је 5.396.658 евра, рок за изградњу станова у Новом Саду је 360 дана, у Чачку 330, а у Врбасу 280 дана.

У Новом Саду биће изграђена 94 стана, у Чачку 25, а у Врбасу 14, саопштено је из Комесаријата за избеглице и миграције.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске који има за циљ да трајно стамбено збрине најугроженије избјегличке породице из те четири земље.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савјета Европе, а финансиран је средствима више држава, као и ЕУ која је и највећи донатор.

Донатори су и САД, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Италија, Данска, Турска, Луксембург, Шпанија, Кипра, Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка.

Програмом у Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције, а Јединица за управљање пројектима у јавном сектору је имплемент партнер овог програма.