latinica  ћирилица
22/02/2021 |  15:52 | Аутор: СРНА

Очувати и промовисати српски језик и ћирилицу

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић истакла је да сви треба да допринесу очувању и промоцији српског језика и ћирилице јер се само тако може очувати српски културни и национални идентитет.
Ћирилица (фото: sedmica.me) -
Ћирилица (фото: sedmica.me)

- Присјећамо се и свих наших великих књижевника, умјетника, научника и других културних и јавних личности који су својим дјелима увеличали ријечи српског језика и својим радом и посвећеношћу омогућили цијелом свијету да упозна љепоту коју има наш језик - рекла је Ђаковићева поводом Свјетског дана матерњег језика, који се обиљежава 21. фебруара.

Она је нагласила да је језик сваког народа најзначајнији за његово историјско трајање, а о томе свједочи историја народа који су се, након што су престали његовати свој језик, утопили у друге народе и кроз вијекове изгубили свој културни и национални идентитет, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Очување ћирилице као српског писма, важно је и за међународну културну сарадњу јер нас други народи увијек цијене по томе колико цијенимо свој језик, писмо и културу. Врло је важно не заборавити да један народ своју културу и цивилизацијско постигнуће брани матерњим језиком и због тога његујмо свој језик и што је више могуће "чистимо" га од непотребних туђица - поручила је Ђаковићева.

Она каже да је неопходно забиљежити и запамтити све српске архаизме како би генерације које долазе знале тумачити Даничића, Његоша и Кочића.

Ђаковићева је подсјетила да је, у складу са стратешким опредјељењем о потреби очувања, његовања и промоције српског језика и ћирилице, Министарство просвјете и културе, у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској, 2019. године одржало први Форум о ћирилици.