latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:12 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

У добојској болници почела вакцинација медицинара

У болници "Свети апостол Лука" у Добоју данас је почела вакцинација здравствених радника против вируса корона вакцином спутњик ве.
Вакцинација (Фото: Институт за Јавно здравство) -
Вакцинација (Фото: Институт за Јавно здравство)

Специјализант микробиологије Болнице Николина Нарић рекла је новинарима да је за овај процес ангажовано шест лица.

"- рво ће бити вакцинисане колеге из Службе за ковид, затим служби ковид интензивне и за анестезију и реанимацију - рекла је Нарићева и истакла да је интересовање за вакцинацију исказало још 260 колега.

Према њеним ријечима, ревакцинација ће бити организовати 15. марта.

Нарићева је препоручила грађанима да се вакцинишу.

- Узимајући у обзир да овај вирус може изазвати компликације какве смо сусретали на нашим одјељењима, ја сам за то да се вакцинишу и без обзира да ли имунитет трајао пола године или годину дана, том периоду биће заштићени - изјавила је Нарићева.

Главна сестра Слободанка Панић каже да је заједно са групом од 51 здравственог радника вакцину примила у Србији, те изразила захвалност Влади Србије за ту могућност и срдачан дочек.

Вакцину је примила анестезиолог Тања Новарлић која је своју одлуку образложила жељом да се здравствено заштити али и усљед страха због свакодневне изложености у раду са позитивним пацијентима, и могућности да вирус пренесе породици.

Она је задовољна што је управо достављена вакцина "спутњик ве", за коју каже да постоји велико интересовање и код здравствених радника у Њемачкој, али је нису у могућности примити.

Интерниста Милан Благојевић каже да се за вакцину одлучио с обзиром да је у новембру оболио од ове болести и да стечени имунитет није трајан.

- Видио сам на себи да су послије два мјесеца моја антитијела спала испод референтне границе - рекао је Благојевић, додајући да је забринут за исход клиничке слике уколико се поново зарази.

Он је поручио да се не двоуми око избора вакцине, и да би одабрао прву доступну како би стекао имунитет.

Према његовим ријечима, у раду са обољелим пацијентима је најгора неизвјесност какав ће бити исход.

- Млади, здрави људи без коморбититета и добре физичке кондиције нису повлаштени да ће проћи добро. Имали смо, нажалост, и младих људи са смртним исходом - изјавио је Благојевић.