latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:23 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

УКЦ-у Српске одобрено више од 4,4 милиона КМ

Управни одбор Компензационог Фонда Републике Српске одржао је данас у Бањалуци 13. сједницу којом је предсједавао предсједник УО Радован Вишковић.
Компензациони фонд - Фото: РТРС
Компензациони фондФото: РТРС

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске прихватио је Информацију о активностима ванредних финансијских средстава утрошених за адаптацију простора и набавке адекватне опреме за лијечење ковид пацијената у ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске.

- Одобрава се исплата новчаних средстава у износу од 4.489.959 КМ (урачунат ПДВ). За реализацију овог Закључка задужују се ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и Компензациони фонд Републике Српске - саоштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Наводи се да је УКЦ Српске, како би се што боље одговорило изазовима пандемије и пружила најбоља здравствена заштита грађанима Републике Српске обољелим од ковида 19, у периоду најинтензивнијег прилива пацијената - од октобра прошле године, био у ситуацији да мора да проведе велике организационе, просторне и кадровске промјене, као и да покрене процедуре јавних набавки како би на вријеме обезбиједили неопходна средства за лијечење обољелих пацијената.

Додаје се да су ове набавке, између осталог, обухватиле набавку болничких кревета и терапијских колица за ковид пацијенте Универзитетског клиничког центра, набавку апарата за екстракорпоралну мембранску оксигенацију - вјештачка плућа за ковид пацијенте у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране, набавку апарата за дезинфекцију простора у ковид одјељењима, набавку и монтажу неопходне опреме за дистрибуцију кисеоника за ковид пацијенте, те набавку два мобилна РТГ уређаја за ковид пацијенте.

Такође, тиме је обухваћена и набавка опреме попут 50 монитора за инванзивни и неинвазивни хемодинамски и респираторни мониторинг, 80 портабилних аспирационих пумпи са прикључком на струју, 50 инфузомата, 100 перфузора, 1.500 аспирационих катетера за затворену аспирацију, 100 маски за неинвазивну механичку вентилацију, 5.000 једнократних цријева за респиратор и 5.000 ХМЕ филтера, потрошног материјала и два транспортна респиратора за потребе проширења капацитета интензивне његе за ковид пацијенте.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се данас са Информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду од 1.11. до 30.11.2020. године из средстава Компензационог фонда.

Одобрена је исплата средстава у укупном износу од 138.991 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера у периоду 1. до 30. новембра за 48 пословних субјеката. Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство.

Такође, Управни одбор Компензационог фонда прихватио је Информацију о потреби измирења обавеза васпитно-образовних установа у Републици Српској за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава, у сврху обезбјеђења несметаног провођења наставног процеса за вријеме трајања пандемије.

Одобрена су новчана средства у износу од 576.325 КМ на име измирења обавеза васпитно-образовних установа према добављачима за децембар 2020. године, за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава.