latinica  ћирилица
22/02/2021 |  16:33 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Равногорци се изјаснили да нису криви

Тројица припадника Равногорског покрета које Тужилаштво БиХ терети за, како се наводи, "изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости на подручју Вишеграда", изјаснили су се данас пред Судом БиХ да нису криви.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Душан Сладојевић, Славко Алексић и Ристо Лечић рекли су на рочишту да су разумјели садржај оптужнице, преноси Бирн.

Судија за претходно саслушање Енида Хаџиомеровић рекла је да је Алексићева и Лечићева одбрана раније уложила приговоре на оптужницу, али их је Суд одбацио као неосноване.

Тужилаштво БиХ терети Сладојевића, Алексића и Лечића да су 10. марта 2019, у организацији Равногорског покрета отаџбине Српске из Вишеграда, учествовали на окупљању на Тргу палих бораца у тој локалној заједници, те касније на локалитету Добрунске Ријеке познатом као Дражевина величали покрет и изазвали узнемиреност и страх становништва, нарочито повратника пуштањем и пјевањем пјесме "која у тексту изражава пријетњу или насиље".

Лечићу је на терет стављено да је на Тргу пјевао уз гусле пјесму којом се велича четнички покрет, а која, како је наведено, "у свом тексту изражава пријетњу или насиље".

Оптужница против тројице припадника Равногорског покрета потврђена је у јануару.