latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:26 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Епископу Јоаникију признање за неуморни рад и борбу за одбрану светиња

Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију данас је црногорски министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић уручио признање за неуморни рад и честиту и храбру борбу за одбрану светиња и заштиту и афирмацију универзалних права и слобода свих грађана Црне Горе, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.
Лепосавић уручио признање епископу Јоаникију (фото: eparhija.me) -
Лепосавић уручио признање епископу Јоаникију (фото: eparhija.me)

Министар Лепосавић је владики Јоаникију симболички уручио и примјерак Службеног листа Црне Горе од 26. јануара 2021. године, у којем је објављен Закон о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница који је изгласала Скуптишна Црне Горе 20. јануара 2021. године.

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, примио је министра у епископској резиденцији у Никшићу.

Закон о слободи вјероисповијести ступио је на снагу 26. јануара. Тиме је званично окончана борба за очување светиња у Црној Гори, која је изњедрила вишемјесечне литије током прошле године. Протестне шетње су одржаване против правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори.